Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівник відмовляється йти у відпустку: які дії роботодавця?

March 17, 2014

Працівник відмовляється йти у щорічну відпустку згідно із графіком відпусток, затвердженим керівником установи, та хоче перенести її на наступний рік. Чи може роботодавець видати наказ про надання відпустки працівникові у поточному році згідно із щорічним графіком?

Так, може. Пояснимо чому.
Ненадання щорічної відпустки повної тривалості протягом двох років підряд заборонено.

У нашій ситуації працівник відмовляється від свого конституційного права на відпочинок (тобто відпустку). Однак роботодавець із метою забезпечення ним дотримання трудового законодавства зобов‘язаний її надати, тому в роботодавця є право згідно з установленим графіком відпусток без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки. Крім того, роботодавець зобов‘язаний вести облік відпусток, що надаються працівникам. Тож ненадання її у визначені КЗпП строки кваліфікується як грубе порушення законодавства про працю, за яке роботодавець може бути притягнутий до відповідальності.
Згідно зі ст. 139 КЗпП працівники зобов‘язані своєчасно і точно виконувати розпорядження (накази) роботодавця.
Водночас якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток (ст. 24 Закону № 504). Строку давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку, не передбачено.

Більш детально див. «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» № 11, який вийшов з друку 17.03.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!