Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як підприємцеві отримати лікарняні?

November 22, 2013

Підприємець-єдинник добровільно застрахований у системі ЗДСС у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності. Він є платником ЄСВ за ставкою 36,6 % від суми доходу, визначеної ним самостійно. У листопаді підприємець хворів, оформлено лікарняний листок. Яким чином можна отримати допомогу з тимчасової непрацездатності?
Для отримання допомоги підприємцеві слід звернутися до органу ФСС з ТВП (далі – Фонд) за своїм місцем проживання із заявою за формою додатка 2 до Порядку, затвердженого постановою правління Фонду від 02.06.05 р. № 62 (далі – Порядок № 62), і подати:
- договір про добровільну участь у системі загальнообов`язкового державного соціального страхування (ЗДСС);
- документи, що підтверджують страховий стаж (наприклад, трудову книжку);
- страхове свідоцтво;
- документи, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період і за місяць, у якому настав страховий випадок;
- листок непрацездатності.
Сума виплати залежить від середньоденного доходу застрахованої особи, кількості оплачуваних календарних днів хвороби і страхового стажу.
Гроші Фонд перерахує на спеціально відкритий підприємцем банківський рахунок, номер якого зазначено в заяві про взяття на облік у Фонді (п. 17 Порядку № 62).
Підстава для отримання таких виплат і соціальних послуг – п. 14 Порядку № 62. Рішення про призначення і виплату матеріального забезпечення приймається робочим органом Фонду на підставі заяви і підтвердних документів (п. 16 Порядку № 62).
Умова: для отримання будь-якої виплати за рахунок Фонду не повинно бути заборгованості зі сплати ЄСВ за ставками, установленими Законом від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Більш детально див. «БАЛАНС» № 94, який виходить з друку 25.11.13 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!