Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи має право податковий орган вимагати від фізособи через суд подання декларації про доходи?

April 11, 2014

Упродовж 2013 року громадянин Петренко П. П. отримував заробітну плату за основним місцем роботи і винагороду за роботи, що виконуються за цивільно-правовими договорами. Загальна сума отриманого за рік доходу становила 147 324 грн. Проте Петренко не подав до податкового органу декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) за 2013 рік, хоча зобов`язаний був це зробити згідно з пп. «е» п. 176.1 Податкового кодексу (далі – ПК). Чи має право податковий орган вимагати від нього подання декларації?
Ні, податковий орган не має такого права.
Податковий орган як орган державної виконавчої влади і його посадові особи зобов`язані діяти виключно в межах повноважень і способом, які передбачені Конституцією і законами України (ч. 2 ст. 19 Конституції, п. 41.1 ПК).
Повноваження і функції податкових органів визначені нормами ПК (ст. 191, 20, п. 41.3 ПК). Жодна із зазначених норм не передбачає права податкового органу вимагати від фізособи безпосередньо (шляхом надсилання листів або вимог) або в судовому порядку подання декларації.
Податкові органи можуть звертатися до суду тільки в тому випадку, коли право на таке звернення передбачено ПК або іншим законодавством України (п. 5 ч. 2 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства, далі – КАС).
Тому навіть якщо податковий орган і подасть позов, вимагаючи зобов`язати фізособу подати декларацію, то справа за таким позовом буде закрита адміністративним судом як така, що не підлягає розгляду в адміністративних судах (пп. 1 ч. 1 ст. 157 КАС). Причина – податковий орган не має права звертатися до суду з таким позовом.
Таку ж думку з приводу застосування ч. 2 ст. 19 Конституції і пп. 1 ч. 1 ст. 157 КАС у разі звернення податкового органу з позовом до фізособи про покладення обов`язку подати декларацію висловив ВАСУ в ухвалі від 25.07.13 р. (ЄДРСР, реєстр. № 33017378).
Проте відсутність у податкового органу права вимагати від фізособи подання декларації через суд не звільняє громадянина від обов`язку подати таку декларацію. Яка саме відповідальність установлена за неподання деклараціїдив. на с. 79 «БАЛАНС» № 29-30, який вийде з друку 14.04.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!