Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банк затримує платежі: що робити?

March 31, 2014

Якщо ваші платежі постійно «зависають» в банку, то краще рішення – перевести гроші з рахунка в проблемному банку на рахунок у більш благонадійному банку. Якщо таке переведення неможливе (банк не здійснює перерахування коштів на рахунки до інших банків), то перше, що треба зробити – пред`явити банку претензію, вимагаючи повернення грошових коштів, які знаходяться на рахунку СГ у цьому банку. Порядок пред`явлення і строки розгляду претензії встановлені ст. 6, 7 Господарського процесуального кодексу (далі – ГПК). Зокрема, банк зобов`язаний розглянути претензію СГ протягом місяця з дня її отримання. За результатами розгляду претензії банк зобов`язаний надати СГ письмову відповідь, у якій або визнати, або відхилити претензію повністю чи частково. Відповідь на претензію повинна бути вручена СГ під розписку або направлена йому рекомендованим або цінним листом (ст. 8 ГПК). Якщо банк у відповіді написав про задоволення претензії, але не перерахував кошти за платіжним дорученням або не видав їх СГ з рахунка готівкою, або відхилив претензію чи не відповів на неї, СГ має право звернутися до господарського суду з позовом до банку про стягнення грошових коштів, що знаходяться на його рахунку (п. 1 ч. 1 ст. 12 ГПК). Якщо відповідь на претензію не отримано, право звернутися до господарського суду з позовом до банку виникає у СГ після закінчення 30 днів після вручення претензії банку. Як ми вже сказали, направлення претензії банку не є обов`язковим. СГ має право відразу звернутися до суду з позовом до банку. Проте використання претензійного порядку дає шанс на досудове врегулювання спору.
Порядок звернення до господарського суду і вимоги до позовної заяви регламентовані ст. 54–57 ГПК. При зверненні до суду з подібним позовом як докази необхідно додати: виписку з рахунка, у якій буде зазначена сума коштів, що знаходиться на рахунку; копії невиконаних платіжних доручень із відміткою банку про їх отримання. Коли рішення господарського суду про стягнення з банку суми коштів, що знаходяться на рахунку СГ, набуде законної чинності, потрібно буде отримати наказ господарського суду для примусового виконання зазначеного судового рішення (ст. 116 ГПК). Примусове виконання судових рішень здійснюється в порядку, передбаченому Законом від 21.04.99 р. № 606-XIV.

Докладніше про те, що можна зробити на практиці, якщо обслуговуючий банк порушує умови договору на розрахунково-касове обслуговування – не перераховує вчасно гроші з рахунку свого клієнта на рахунки одержувачів, див. у «БАЛАНС» № 25-26 від 31.03.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!