Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Закон про РРО вже в дії: ПОВНИЙ ТЕКСТ!

July 23, 2015

З 23.07.15 р. набув чинності Закон „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій”.
Законом встановлено, що від застосування РРО звільняються платники єдиного податку:
- 1 групи;
- 2 і 3 груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.
У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.
Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
Крім цього, тимчасово звільняються від санкцій:
- суб`єкти господарювання при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку; при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції) - до 1 липня 2015 року.
При цьому санкції у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб`єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання РРО, включених до Держреєстру РРО, і ввели в експлуатацію такі реєстратори  до 1 січня 2016 року;
- суб`єкти господарювання при виконанні операцій з купівлі-продажу інвалюти у разі, якщо ці операції виконуються не в касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування - до 1 січня 2016 року.
Проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином опломбування РРО, ремонтувати РРО можна виключно через центри сервісного обслуговування.
У разі незабезпечення гарантійного ремонту РРО у 7-денний строк та невведення в експлуатацію належним чином зареєстрованого на суб`єкта господарювання резервного РРО до центрів сервісного обслуговування застосовуються фінансові санкції у розмірі 5 мінімальних зарплат, встановлених законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Не підлягають виключенню з Держреєстру моделі РРО, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб`єктом господарювання, до закінчення строку їх служби. Строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх виключення з Держреєстру не повинен бути меншим 7 років.
Також уточнено, що у разі невідповідності у юросіб на місці проведення розрахунків суми готівки сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10 % розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання юрособою розрахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня, застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:
- вчинене вперше - 1 гривня;
- вчинене вдруге - 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг);
- за кожне наступне вчинене порушення - у 5-кратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Закон від 01.07.15 р. № 569-VIII набув чинності з 23.07.15 р. („Голос України” від 23.07.15 р. № 132).

Як правильно організувати роботу з проведення грошових розрахунків і уникнути помилок? див. ПК № 15: «Готівкові розрахунки та РРО».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!