Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

В Україні часткова мобілізація

March 18, 2014

Відповідно до Конституції України Верховна Рада України затвердила Указ Президента України від 17.03.14 р. № 303 «Про часткову мобілізацію».
Закон від 17.03.14 р. № 1126-VІІ набув чинності з 18.03.14 р. («Голос України» від 18.03.14 р. № 49).

В Указі Президента про часткову мобілізацію зазначається:
Оголосити та провести часткову мобілізацію (далі - мобілізація).
Мобілізацію провести на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва.
Мобілізацію на території АР Крим та міста Севастополя здійснити з числа громадян, які в добровільному порядку висловили бажання бути призваними на військову службу, у тому числі шляхом прибуття до військових комісаріатів, військових частин.
Мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набрання чинності цим Указом, тобто з дня прийняття його ВР України, а саме з 17.03.14 р.
Призов військовозобов`язаних, у тому числі резервістів, та поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.
Місцевим органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування організувати та забезпечити в установленому порядку:
- своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;
- виділення тимчасово будівель, споруд, земельних ділянок, транспортних та інших матеріально-технічних засобів, надання послуг Збройним Силам України, Національній гвардії України, іншим військовим формуванням України відповідно до мобілізаційних планів.
Варто відзначити, що військовозобов`язані, яким надійшла повістка військового комісаріату про прибуття для призову на збори, зобов`язані прибути в пункт та у строк, зазначені у повістці. У разі часткової мобілізації, в останню чергу будуть призвані 18-річні призовники, а також люди без армійського досвіду.
ухильників загрожує адміністративна відповідальність:
- за неявку у військкомат за повісткою передбачено штраф від 85 до 119 грн.,
- за порушення законодавства про мобілізацію - штраф від 17 до 51 грн.,
- за умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка - штраф у розмірі від 17 до 51 грн.
За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України встановлена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п`яти років.
Оповіщення військовозобов`язаних, відібраних кандидатами для призову на навчальні збори, проводиться виключно шляхом вручення повісток встановленого зразка, - а не за допомогою телефонних дзвінків, - в яких зазначено час прибуття до військового комісаріату.

Новини за темою:

Дії кадрової служби у разі призову співробітників.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!