Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Списання незавершенного будівництва: які наслідки з ПДВ?

April 28, 2014

Об’єкти незавершеного будівництва не є основними засобами, а тому на них не поширюється норма п. 189.9 ПК, яка звільняє від нарахування ПДВ при ліквідації основних засобів унаслідок їх знищення, розібрання або перетворення. За загальною нормою п. 198.3 ПК податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку протягом такого звітного періоду у зв’язку із придбанням або виготовленням товарів (у т. ч. при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.
Якщо в наведеній ситуації об’єкт будівництва призначався для використання в господарській діяльності в оподатковуваних операціях, то сільгосппідприємство мало право включати ПДВ з вартості товарів (робіт, послуг), придбаних для такого будівництва, до податкового кредиту.
Однак у періоді списання об’єктів незавершеного будівництва стало очевидним, що понесені витрати не будуть використані в господарській діяльності. Тому в такому періоді сільгосппідприємству слід нарахувати податкові зобов’язання за товарами та послугами, які були використані при будівництві таких об’єктів та під час придбання яких було сформовано податковий кредит. База оподаткування визначається виходячи з ціни придбання таких товарів (послуг).
Якщо під час будівництва (або придбання) об’єкта незавершеного будівництва сільгосппідприємство не було платником ПДВ або не включало суми ПДВ за придбаними товарами (послугами) до податкового кредиту, то наслідків з ПДВ при його списанні не виникатиме.

Більш докладну консультацію див. в журналі „БАЛАНС-АГРО” від 28.04.14 р. № 16.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!