Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Збір за спецводокористування: розміри ставок та порядок обчислення

March 21, 2014

Платниками збору є водокористувачі - суб`єкти господарювання незалежно від форми власності, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об`єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
При цьому не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду для задоволення питних, санітарно -гігієнічних потреб населення, в тому числі для задоволення власних питних і санітарно -гігієнічних потреб юросіб, фізосіб -підприємців та платників єдиного податку.
Об`єктом оподаткування збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням втрат у їх системах водопостачання.
У разі перевищення водокористувачем встановленого річного ліміту використання води, збір обчислюється у п`ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної понад ліміт води, з урахуванням ставок збору та коефіцієнтів.
Крім того, за понадлімітне використання води збір нараховується окремо по кожному джерелу водоспоживання відповідно до встановлених ставок і коефіцієнтів.
За відсутності у водокористувача дозволу із встановленими в ньому лімітами збір справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання.
Розміри ставок збору встановлені ст. 325 НК, а саме:
- для збору за спеціальне використання поверхневих вод (п. 325.1). При цьому розмір ставки залежить від того, з басейну якої річки (приток) здійснюється забір води;
- для збору за спеціальне використання підземних вод (п. 325.2). Розмір ставки залежить від регіону, в якому відбувається забір (використання) підземних вод.
Крім того, для теплоелектростанцій з прямоточною системою водопостачання, а також для житлово-комунальних підприємств встановлено понижуючі коефіцієнти - 0,005 і 0,3 відповідно.
Базовий податковий (звітний) період для збору становить календарний квартал. Податкова декларація збору подається контролюючим органам за місцем реєстрації у строки, визначені для квартального періоду, - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем податкового (звітного) кварталу.
За загальним правилом збір сплачується на протязі 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання декларації.
Разом з декларацією до податкового органу подаються копії дозволу, договору на поставку води та статзвітності про використання води за формою № 2-ТП (водгосп).

Докладніше дивись консультацію в ПР № 6: «Топ-10 ресурсних та місцевих податків: розраховуємо, сплачуємо і подаємо декларації». 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!