Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Працівник іде на військові збори: як оплатити йому цей період і оформити табель?

March 25, 2014

Працівник підприємства попередив, що з 25 березня він протягом місяця знаходитиметься на військових навчальних зборах, і попросив, щоб йому виплатили належні суми. У якому розмірі слід оплатити працівникові час перебування на таких зборах? Як оформити документально його відсутність на робочому місці?
На весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, за працівником (у тому числі і за сумісниками) зберігається робоче місце і середня заробітна плата. При цьому роботодавець до від`їзду працівника повинен йому виплатити:
- заробітну плату за час, відпрацьований до дати звільнення від роботи у зв`язку з від`їздом на збори;
- середню заробітну плату за перші півмісяця зборів.
За час перебування військовозобов`язаного на зборах, що залишився, заробітну плату йому виплачують у звичайні строки виплати зарплати, затверджені на підприємстві.
Зазначимо, що витрати роботодавця на виплату середньої зарплати працівникові підлягають компенсації військовими комісаріатами. Для отримання компенсації роботодавцеві необхідно подати до військкомату рахунки, до яких додаються відомості про середню заробітну плату, нараховану військовозобов`язаному.
Зверніть увагу: при відшкодуванні витрат на виплату зарплати не відшкодовуються затрати підприємства, понесені на сплату ЄСВ і ПДФО із суми зарплати.
Середній заробіток за час знаходження на військових зборах розраховують згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Розрахунковий період – 2 місяці, що передують місяцю, у якому працівник направляється на збори. Спочатку дізнаємося середньоденний заробіток: суму зарплати, нараховану за фактично відпрацьовані протягом двох цих місяців робочі дні (години), ділимо на число відпрацьованих у розрахунковому періоді днів (годин). Потім середньоденну зарплату множимо на кількість робочих днів (годин), що припадають на період проведення зборів.
У нашому випадку в повістці зазначена дата початку зборів – 25 березня. Отже, до 25 березня працівникові необхідно виплатити його зарплату за період із 1 по 24 березня, а також середній заробіток за період із 25 березня по 8 квітня (перші 15 днів зборів). Зазначимо, що оплата періоду знаходження на навчальних зборах відноситься до фонду оплати праці підприємства і тому обкладається ПДФО і ЄСВ на загальних підставах.

Детальну консультацію див. у «БАЛАНС» № 23-24, який вийшов з друку 24.03.14 р.


Новини за темою:

Трудові гарантії для мобілізованих працівників

Кошти для проведення навчальних зборів

В Україні часткова мобілізація

Дії кадрової служби у разі призову співробітників

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!