Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи застосовуються штраф і пеня з податку на прибуток за результатами перевірки діяльності підприємства за 2014–2015 роки?

November 4, 2016

Очікується перевірка контролюючим органом діяльності підприємства за 2014–2015 роки. Чи застосовуються штраф і пеня до суми донарахованого при перевірці податкового зобов'язання з податку на прибуток?

Пеню доведеться сплачувати обов'язково, а ось із штрафами давайте розберемося. Розглянемо спочатку підсумки перевірки за 2014 рік. Згідно з п. 35 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу (далі – ПК) тимчасово, по 31 грудня 2016 року, сума штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на податкові зобов'язання, визначені за результатами перевірки, скасовується. Але це можливо, тільки якщо одночасно виконуються такі умови:
· обсяг доходу та/або операцій платника податків за попередній (звітний) рік менше 20 млн грн.;
· суму зобов'язань з податку на прибуток, нараховану в податковому повідомленні-рішенні (далі – ППР), платник податків сплатив протягом 10 календарних днів (п. 57.3 ПК) без оскарження ППР і письмово повідомив про це контролюючий орган відповідно до п. 1 розд. II Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 10.02.16 р. № 40;
· податкове зобов'язання визначається контролюючим органом вперше у звітному році.
Якщо ці умови дотримуються, то штраф скасовується протягом 10 днів з дня сплати податкового зобов'язання, а сума такого зобов'язання не підлягає подальшому оскарженню.
За результатами діяльності за 2015 рік штрафні (фінансові) санкції платникам податку на прибуток не повинні нараховуватися без будь-яких додаткових умов за такі порушення (п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПК): неправильно заповнено податкову декларацію; порушено порядок нарахування і повноту сплати податку на прибуток. Зверніть увагу: у п. 31 та 35 підрозд. 10 розд. ХХ ПК ідеться про штрафні (фінансові) санкції, тобто тільки про штрафи. Пеня ж підлягає сплаті в будь-якому випадку, оскільки не належить до штрафних (фінансових) санкцій у розумінні ПК. Це випливає з визначення, наведеного в пп. 14.1.265 ПК.

Джерело: "Баланс" № 88, яки виходить з друку 07.11.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!