Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

За якою вартістю обліковувати на балансі земельну ділянку, передану в постійне користування?

October 21, 2014

Установа має довідку від органу земельних ресурсів про нормативну оцінку земельної ділянки, переданої їй на праві постійного користування згідно з державним актом. Чи можна враховувати на балансі таку земельну ділянку за вартістю, зазначеною в цій довідці? Чи правильніше буде не враховувати її на балансі взагалі, як іноді того вимагають контролюючі органи, оскільки експертну оцінку цієї ділянки не проведено (через те, що бюджетні асигнування на її проведення з року в рік установі не виділяються)?

В окремих випадках під час ревізій контролери наполягають на тому, що нормативна оцінка не може використовуватися для відображення земельної ділянки в обліку. Адже у Законі від 11.12.03 р. № 1378-IV «Про оцінку землі» установлено, що експертна грошова оцінка земельних ділянок проводиться в разі відображення вартості земельних ділянок та права користування земельними ділянками в бухгалтерському обліку.

І це дійсно так. Тому обидві сторони визнають резонними як зауваження з боку ревізорів щодо необхідності дотримання цієї норми, так і цілком обґрунтовані причини (відсутність коштів) непроведення експертної оцінки установою. Однак це аж ніяк не є приводом для висновку в акті ревізії щодо виявлення порушення (завищення в обліку вартості земельної ділянки) та зняття земельної ділянки з балансу.

Такий підхід є дещо некоректним.

Детальніше див. у «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» № 42, який вийшов з друку 20.10.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!