Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи забов’язаний підприємець пускати перевіряючих до себе додому?

March 21, 2014

Якщо підприємець не провадить підприємницьку діяльність за місцем проживання, а просто зареєстрований за цією адресою, то він не зобов`язаний пускати до себе додому посадових осіб податкового органу. А посадові особи податкового органу не мають права перевіряти підприємця за місцем його проживання.
Якщо ж підприємець використовує своє житло – квартиру або будинок, де він зареєстрований як такий, що проживає постійно або тимчасово, у тому числі і для провадження підприємницької діяльності, то він:
- зобов`язаний допустити посадових осіб податкового органу до тієї частини житлового приміщення, яка використовується для провадження підприємницької діяльності (до свого офісу);
- має право не допускати перевіряючих до тієї частини житлового приміщення, у якій він проживає і де він не займається підприємницькою діяльністю.
Підприємець має право використовувати власне житлове або нежитлове приміщення під офіс і для провадження підприємницької діяльності.
Також згідно зі ст. 51 ЦК підприємці, як юридичні особи, мають право укладати договори оренди з іншими суб`єктами господарської діяльності, фізичними особами або державними органами.
Щоб уникнути непорозумінь і спорів із приводу того, ведеться чи не ведеться підприємницька діяльність за місцем проживання радимо попередньо повідомити податковий орган про місце провадження підприємницької діяльності (офіс, об`єкт торгівлі, майстерня, розташовані у власному або орендованому приміщенні). Так потрібно учинити, якщо підприємець працює на загальній системі оподаткування.
А якщо підприємець – єдинник, то місце провадження підприємницької діяльності буде зазначене в його свідоцтві платника єдиного податку, а з 1 січня 2014 року – у витягу з Реєстру платників єдиного податку.
Знаючи, де знаходиться місце провадження вашої підприємницької діяльності, посадові особи податкового органу навряд чи прийдуть до вас додому.
А якщо вони все ж таки прийшли «в гості», спробуйте домовитися, щоб перевірку провели у приміщенні податкового органу. Скажіть, що ви принесете всі необхідні для перевірки документи.

Детальніше дивись журналі „БАЛАНС” від 24.03.14 р. № 23-24. 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!