Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нюанси прийняття в експлуатацію будинків, збудованих без дозволу

September 4, 2015

З метою уникнення подвійного тлумачення норм, Мінрегіон роз’яснив Порядок прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження житлових будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, затверджений наказом Мінрегіону від 24.04.15 р. № 79 (далі - Порядок).
Декларація про готовність об'єкта до експлуатації (далі - декларація) складається за формою, наведеною в додатку 3 до Порядку.
Технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 кв.м включно, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 кв.м включно проводиться виконавцем (експертом (інженером) з технічної інвентаризації) під час їх технічної інвентаризації лише за результатами попереднього (візуального) етапу обстеження з проставлянням у техпаспорті відмітки за формою, наведеною в додатку 2 до цього Порядку.
При цьому звіт про технічне обстеження не складається та не включається до складу документів, що подаються разом з відповідною заявою про прийняття в експлуатацію об'єкта.
Також Мінрегіон звертає увагу, що за відсутності органу містобудування та архітектури на місцевому рівні, не отримання виконавцем інформації щодо відповідності місця розташування об'єкта вимогам державних будівельних норм, не може бути підставою для відмови заявнику у прийнятті об'єкта в експлуатацію. Необґрунтована відмова у наданні вказаної інформації органом містобудування та архітектури на місцевому рівні не допускається.
Слід зазначити, що орфографічна чи технічна помилки, допущені під час заповнення декларації, або інформація, викладена з неточностями, які не впливають на зміст та правовий статус об'єкта, не можуть вважатися підставами для відмови органом ДАБК у прийнятті об'єкта в експлуатацію.
З цього приводу Міністерство вважає за необхідне територіальним органам - структурним підрозділам ДАБІ постійно проводити консультаційно-методичну допомогу громадянам з питань оформлення документів, необхідних для прийняття об'єктів в експлуатацію.
Також наголошено, що об'єкт не може бути прийнятий в експлуатацію, зокрема, у разі наявності відхилень від вимог державних будівельних норм, визначених такими нормами як недопустимі (заборонені). Вказана вимога стосується в першу чергу заборон, встановлених державними будівельними нормами, які безпосередньо впливають на безпеку експлуатації об'єктів.
Крім того, Міністерство буде здійснювати моніторинг статистичних даних, звернень та скарг громадян та за наявності підстав вважати правопорушеннями дії посадових осіб заінтересованих органів влади під час застосування вказаного Порядку, Міністерством будуть вживатися відповідні заходи реагування.

Лист Мінрегіонбуду та ЖКГ від 04.06.15 р. № 7/17-6340.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!