Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нові правила індексації застосувати із «чистого аркуша» не вдасться

December 28, 2015

Окремі положення опублікованого вище Порядку № 1078 із прийняттям постанови КМУ від 09.12.15 р. № 1013 (далі – Постанова № 1013) зазнали кардинальних змін. Нововведення набули чинності з 01.12.15 р., тобто мають застосовуватися як у грудні 2015 року, так і при проведенні індексації у 2016 році. Рекомендації в електронному вигляді (див. http://www.balance.ua/budget_52_2015) щодо особливостей застосування нових правил індексації у грудні 2015 року ми оперативно надали нашим читачам через декілька днів після прийняття Постанови № 1013. Але зараз ще раз звернемо увагу на те, як саме, ураховуючи норми цієї Постанови, слід було поводитися із сумами індексації в грудні, який результат ми матимемо на кінець року, та проаналізуємо, як визначатимуться суми індексації у 2016 році.
Щодо інших основних нововведень зазначимо таке.

  1. Поняття базового місяця та пов’язаних з його визначенням норм більше не існує, тому, скоріш за все, практики придумають інший термін для назви місяця, з ІСЦ якого розпочинатимуться розрахунки для визначення права на індексацію (наприклад, стартовий). Для початку ним буде січень 2016 року. Пізніше, якщо відбудеться підвищення окладів, у місяці підвищення ІСЦ приймається за 100 %, а для визначення подальшого права на індексацію розрахунок ІСЦ має здійснюватися починаючи з ІСЦ місяця, що настає за місяцем підвищення окладів.
  2. Правила визначення місяця, з ІСЦ якого починаються розрахунки для індексації стипендій, не змінилися: це місяць призначення чи поновлення стипендії. Проте конкретизовано, що порядок розрахунків індексації не зміниться, якщо в тому чи іншому місяці студенту буде підвищено стипендію в результаті успішного проходження семестрового контролю. Індексуватиметься стипендія до її підвищення. До того ж, установлено, що в разі переведення студента з іншого закладу розрахунки вестимуться починаючи з ІСЦ місяця, з якого вони велися за попереднім місцем навчання (якщо виплата стипендії не припинялася).
  3. Для визначення права на індексацію доходів переведених, новоприйнятих працівників та тих, що вийшли на роботу після використання відпустки для догляду за дитиною, розрахунок наростаючим підсумком почнеться з ІСЦ місяця, що настає за тим, у якому за новим місцем роботи буде підвищено оклад.
  4. КМУ обіцяє переглядати оклади працівників бюджетних установ, якщо приріст ІСЦ перевищить 10 %. Якщо перегляду не буде, розрахунок ІСЦ має продовжуватися в загальному порядку – невиконання КМУ вказаних обов’язків не передбачає автоматичного припинення нарахування індексації.
  5. У додатку 4 у новій редакції на прикладах продемонстровано дію нових норм Порядку № 1078.

Детальну консультацію у безкоштовному доступі див. у «Баланс-Бюджет» № 52, який вийшов з друку 28.12.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!