Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як перевірити контрагента за допомогою електронних ресурсів

December 10, 2015

Перед тим як оформити договірні відносини, необхідно переконатися в добросовісності контрагента, оскільки все частіше фірми стикаються із шахраями, які намагаються нажитися обманним шляхом. При укладанні договору контрагенти найчастіше вимагають один у одного певний перелік документів, необхідних для проведення перевірки (наприклад, копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців, далі – ЄДР).
Нерідко виникають ситуації, коли в контрагента немає можливості оперативно подати копії необхідних документів або він просто відмовляється подати ті або інші документи. У такому випадку для одержання інформації про потенційного контрагента можна скористатися інформаційними сервісами. Як самостійно перевірити контрагента і на що при цьому потрібно звернути увагу, розповімо в даній консультації.

Інформація про державну реєстрацію
Насамперед слід перевірити інформацію про потенційного контрагента в ЄДР. Порядок одержання відомостей із цього реєстру регламентовано наказом Мін’юсту від 31.03.15 р. № 466/5, і на сьогодні пошуковий ресурс, що містить відомості з ЄДР, розміщений на веб-сайті розпорядника ЄДР, тобто Мін’юсту. Яку ж інформацію можна одержати на сайті ЄДР?
У першу чергу це буде інформація про дійсну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи – підприємця, причому як платна, так і безплатна. Зазначимо, що платний витяг з ЄДР містить розгорнуту інформацію про контрагента, включаючи історію внесення змін до ЄДР. Однак уважаємо, що для укладання договору буде достатньо тієї інформації, яку надають безплатно.
Як бути, якщо за запитом в ЄДР немає інформації? У такому випадку треба змінити критерії пошуку (наприклад, П. І. Б. скоротити до прізвища підприємця). Відсутність інформації в ЄДР про контрагента може говорити про те, що така юрособа (фізособа-підприємець) не зареєстрована.

Перевірка податкового статусу контрагента
Із 1 січня 2014 року були скасовані свідоцтва платників податків, і тепер усі необхідні відомості про контрагента можна одержати на офіційному сайті ДФС. Завдяки сервісу веб-сайту ДФС ви можете дізнатися, чи перебуває даний контрагент на обліку в органах ДФС і чи є в нього на поточну дату податковий борг.

Вивчення судових спорів
Добросовісність контрагента можна перевірити також шляхом вивчення господарських спорів, які велися або ведуться між ним і третіми особами. Зробити це можна на сайті Єдиного держреєстру судових рішень. Для цього потрібно ввести в пошуковий рядок код ЄДРПОУ юридичної особи або її найменування.
На жаль, щодо фізосіб-підприємців таку перевірку виконати не вдасться.

Перевірка контрагента на предмет банкрутства
На сьогодні діє Реєстр підприємств, щодо яких відкрито провадження у справі про банкрутство. Порядок роботи даного реєстру та одержання з нього довідок регламентовано Положенням, затвердженим наказом Мін’юсту від 15.09.11 р. № 3018/5. Згідно з п. 3.1 Положення № 3018/5 відомості із зазначеного реєстру надаються у вигляді повної або скороченої інформаційної довідки в електронній формі.

Перевірка документів дозвільного характеру
Наявність або відсутність у контрагента ліцензій можна перевірити на сайті Інформаційно-ресурсного центру, у розділі «Єдиний ліцензійний реєстр».

ВИСНОВКИ
Щоб перевірити добросовісність контрагента, треба одержати про нього інформацію з ЄДР, установити його податковий статус, вивчити судові справи, у яких даний контрагент брав або бере участь, з'ясувати, чи не відкрите у відношенні його провадження у справі про банкрутство, а також чи є в нього документи дозвільного характеру (при необхідності).
Як бачимо, сьогодні можна, не виходячи з офісу, за допомогою різних електронних ресурсів одержати достатню кількість інформації, яка дозволить прийняти правильне рішення із приводу того, укладати договір із даним контрагентом чи ні.

Повний текст в безплатному доступі див. в Практичному керівництві № 23 «Як вижити бізнесу в сучасних умовах господарювання: практичні поради».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!