Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як використовувати додатковий електронний рахунок?

August 7, 2015

Сільгосппідприємству – суб’єкту спеціального режиму оподаткування відкрили додатковий електронний рахунок. У яких випадках слід перераховувати кошти на цей рахунок, а в яких – на основний електронний рахунок? Як такі перерахування вплинуть на суму, у межах якої підприємство має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), визначену згідно з п. 2001.3 Податкового кодексу (далі – ПК) (далі – реєстраційний ліміт)?
Згідно із спеціальним режимом оподаткування сума ПДВ, нарахована на вартість поставлених сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні сільгосппідприємства – суб’єкта спецрежиму.
Для виконання цієї норми сільгосппідприємствам в системі електронного адміністрування податку відкрито додаткові електронні рахунки. Кошти, зараховані на такі рахунки, протягом операційного дня автоматично перераховуються органом казначейства на спецрежимні рахунки.
Таким чином, якщо у сільгоспвиробника недостатньо суми реєстраційного ліміту, то для реєстрації податкової накладної, складеної на поставку:
·          власними силами вирощеної сільгосппродукції, йому необхідно поповнити саме додатковий електронний рахунок;
·          інших товарів/послуг, необоротних активів, поставка яких не підпадає під дію спецрежиму, йому слід поповнити основний електронний рахунок.
Показник формули, наведеної в п. 2001.3 ПК (∑ПопРах), включає суму поповнення з поточного рахунка як основного, так і додаткового елект­ронного рахунка.
З додаткового електронного рахунка кошти в день їх надходження будуть списані (перераховані) на спецрежимний рахунок сільгоспвиробника. Таке списання не змінює показник формули ∑ПопРах та, відповідно, не зменшує реєстраційний ліміт.
Згідно з абзацем п’ятим п. 209.6 ПК суб’єкти спецрежиму повинні перерахувати суму поповнення на додатковий електронний рахунок у строки, встановлені для сплати задекларованої суми податкових зобов’язань. Із цього рахунка ця сума буде перерахована органом казначейства на спецрежимний рахунок сільгоспвиробника.

За матеріалами журналу „БАЛАНС-АГРО” від 10.08.15 р. № 30.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!