Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Фінансовий звіт суб`єкта малого підприємництва: вперше за оновленою формою

April 16, 2014

Щоб заповнити точно і здати в строк, треба:

  1. відкрити П(С)БО 25 в оновленій редакції, згідно з наказом Мінфіну від 08.02.14 р. № 48 (далі - Наказ № 48);
  2. взяти дані бухгалтерського та аналітичного обліку, а також фінансову звітність за 2013 рік;
  3. заповнити фінзвітність за 1 квартал 2014 року і подати до органів статистики до 25 квітня 2014 року.

Нагадаємо, що Наказом № 48 з 18.03.14 р. в П(С)БО 25 були внесені зміни, в результаті яких, зокрема, за 1 квартал 2014 року фінансовий звіт суб`єкта малого підприємництва (далі – Звіт) подаватимуть:

  1. суб`єкти малого підприємництва (далі – СМП), крім суб`єктів мікропідприємництва (далі – СМкП ) та платників податку на прибуток за нульовою ставкою (ці СМП звітуватимуть за підсумками року за допомогою Спрощеного Звіту);
  2. іноземні представництва.

Таким чином, нарешті, на законодавчому рівні вирішено питання з подачею звітності платниками єдиного податку групи чотири. Якщо такі єдинники не є СМкП, то вони повинні щокварталу наростаючим підсумком до органів статистики подавати Звіт за формою 1-м, 2-м (а не Спрощений звіт за формою 1-мс, 2-мс, як було передбачено раніше п. 2. розд. I П(С)БО 25). Відзначимо, що до податкових органів єдинникам (в т.ч. і єдинникам групи шість) такий Звіт подавати не потрібно, так як вони не є платниками податку на прибуток.
Водночас, залишилася невідповідність між нормами ПК і П(С)БО 25 щодо способу ведення бухобліку платниками єдиного податку.
З одного боку, в п. 10 розд. I П(С)БО 25 сказано, що єдинники четвертої і шостої груп з метою складання фінзвітності визнають доходи і витрати згідно з правилами національних П(С)БО. І такий метод ведення бухобліку прекрасно «вкладається» в форму Звіту.
З іншого боку, як випливає з п. 44.2 та пп. 296.1.3 ПК, єдинники четвертої і шостої груп при визначенні доходів та витрат з метою визначення об`єкта оподаткування повинні використовувати дані спрощеного бухобліку, який ведеться за методикою, затвердженою Мінфіном (відзначимо, що такої методики немає досі). Але згідно редакції п. 8 розд. I П(С)БО 25, діючої з серпня 2013 року, спрощений бухоблік, при якому доходи і витрати визнаються за правилами податкового обліку, ведуть лише платники податку на прибуток за нульовою ставкою.
На нашу думку, єдинники (в т.ч. і СМкП ) повинні вести бухоблік відповідно до правил національних П(С)БО. А у випадку, якщо контролюючим органам це не сподобається, відстоювати свої права, посилаючись на принцип презумпції правомірності (пп. 4.1.4, п. 56.21 ПК).
При веденні бухобліку СМП можуть застосовувати як спрощений План рахунків бухгалтерського обліку, затверджений наказом Мінфіну від 19.04.01 р. № 186, так і повний План рахунків, затверджений наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

Основні правила заповнення і перенесення даних за минулий звітний період у Звіт за 1 квартал 2014 року див. у консультації «Фінансовий звіт малого підприємства: перший раз за оновленою формою» у «БАЛАНС» № 31-32, який вийде з друку 21.04.14 р.


Новини за темою:

Планові зміни П(С)БО та форм фінзвітності

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!