Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Декларація з податку на прибуток за три квартали 2016 року: на що звернути увагу?

November 1, 2016

Головні «фішки» звітності за три квартали:
· оновлена форма декларації та деяких додатків до неї;
· розрахунок авансового внеску «2 на 9».

Хто подає декларацію з податку на прибуток за три квартали 2016 року?
Декларацію з податку на прибуток подають платники цього податку, які:
· отримали дохід більше 20 млн грн. за 2015 рік. Сума доходу визначається згідно з показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за 2015 рік;
· перейшли на спрощену систему оподаткування з 1 жовтня 2016 року;
· втратили протягом 2016 року статус неприбуткової організації.
При цьому друга і третя категорії платників при визначенні об'єкта оподаткування не зобов'язані застосовувати коригування на різниці, установлені Податковим кодексом (далі – ПК). Пояснення: вони не підпадають під вимоги абзацу восьмого пп. 134.1.1 ПК.

Чи повинні подавати декларацію з податку на прибуток єдинники, які виплачували доходи нерезиденту та/або сплачували авансовий внесок із податку на прибуток при виплаті дивідендів у звітному періоді три квартали 2016 року?
Уважаємо, що не повинні. Адже в ПК є пряма норма пп. 1 п. 297.1, у якій сказано, що платники єдиного податку звільняються від подання податкової звітності з податку на прибуток.
Водночас на практиці контролюючі органи у звітну кампанію дуже чекають єдинників із деклараціями з податку на прибуток із заповненими відповідними додатками (ПН та/або АВ). При цьому податківці ніяк не можуть самі визначитися, коли ж саме єдинникам потрібно подавати таку звітність – за результатами звітного кварталу чи звітного року.
Так, у листі от 12.03.16 г. № 5383/6/99-99-02-02-15 (см. «БАЛАНС», 2016, № 29-30, с. 29) та ЗІР (категорія 108.05) ДФС роз'яснює, що єдинники – юрособи третьої та четвертої групи, які у звітному періоді виплатили дивіденди та сплатили авансовий внесок із податку на прибуток у зв'язку з такою виплатою, повинні подати за цей звітний період декларацію з податку на прибуток із заповненим рядком 20 і заповненим додатком АВ. Тобто така звітність, на думку податківців, повинна подаватися щокварталу. У тому числі і за три квартали, якщо сплата внесків відбулася в цьому періоді.
Однак у листі від 07.04.16 р. № 7782/6/99-99-19-02-02-15 та у ЗІР (категорія 108.02) ДФС роз'яснює, що єдинники – юрособи третьої та четвертої групи, які у звітному періоді перерахували до бюджету податок із доходів нерезидента, повинні подати за результатами звітного року декларацію з податку на прибуток із заповненими рядками 23–25 і заповненим додатком ПН. При цьому у своєму роз'ясненні податківці хоча б опираються на більш-менш підходящі норми ПК. Це п. 49.1 і 49.2 ПК, де сказано, що платник податків за кожний установлений ПК звітний період, у якому виникають об'єкти оподаткування або присутні показники, що підлягають декларуванню, зобов'язаний подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. І п. 137.5 ПК, згідно з яким звітним податковим періодом для платника податку на прибуток, чий бухгалтерський дохід за минулий звітний рік не перевищив 20 млн грн., є рік. Таким чином, ДФС робить висновок, що єдинник повинен подати декларацію з податку на прибуток із додатком ПН тільки за підсумками звітного року.
Як у такому випадку вчиняти єдиннику? Якщо немає бажання і можливості спорити з контролюючим органом – робіть так, як роз'яснює ДФС. А тим єдинникам, які вирішать вступити в податковий спір, допоможе пп. 1 п. 297.1 ПК, а також пп. 4.1.4 і п. 56.21 ПК про презумпцію правомірності рішень платника податків. Нагадаємо: у випадку, якщо норми ПК допускають множинне трактування прав та обов'язків платника податків або контролюючого органу, унаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника.

Повний текст консультації та відповіді на інші питання див. у спецвипускі "Баланс" № 85 "Звітуємо
з податку на прибуток
", який вийшов з друку 31.10.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!