Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Алкогольно-тютюнова звітність: продовжуємо розмову

May 6, 2016

Наші передплатники - роздрібні торговці алкоголем і тютюном напевно пам'ятають нещодавню публікацію в «БАЛАНСІ» про заповнення нових форм звітності № 1-РА і № 1-РТ, затверджених наказом Мінфіну від 11.02.16 р № 49 (далі - Наказ № 49, див. «БАЛАНС», 2016, № 33-34, с. 78). Цим же наказом також були оновлені і форми звітності для оптових продавців алкоголю і тютюну: форми № 1-ОА та № 1-ОТ. Незважаючи на гадану простоту заповнення всіх цих форм, питання у продавців проте виникають.

До речі, нардепами були внесені пропозиції про скасування цих форм. Однак на даний момент інформації про їх можливу відміну немає, тому сподіватися на те, що їх не доведеться заповнювати, не рекомендуємо. Зверніть також увагу, що заповнювати ці форми потрібно не тільки підприємствам, але і фізособам-підприємцям, які мають ліцензії на оптову або роздрібну торгівлю алкоголем або тютюном.

Наведемо тут відповіді на питання, які задають нам передплатники.

1. Форми № 1-РА і № 1-ОА заповнюються в тисячах декалітрів. Обсяг алкоголю потрібно вказувати в цілих числах чи десятковими дробами (з певною кількістю знаків після коми)?

Всі форми звітності вже є в програмах для складання електронної звітності (наприклад, Медок, OPZ). І в цих програмах кількість знаків після коми при заповненні кількісних показників варіюється від 4 до 6. Причини цього незрозумілі. Контакт-центр ДФС також не може відповісти на це питання.

Ми ж дотримуємося думки, що заповнювати форми потрібно в тисячах декалітрів, без десятих (сотих, тисячних і т. д.), з урахуванням округлень за математичними правилами. Пояснення просте: в самих формах і порядках їх заповнення абсолютно чітко вказана одиниця виміру - тис. дал (тобто тисяча декалітрів), без будь-яких уточнень.

Зауважимо, що це питання принципово важливе. Наприклад, якщо заповнювати в тисячах декалітрів з чотирма знаками після коми, то це означає, що кожен літр алкоголю (придбаний або реалізований) повинен бути врахований при заповненні форм. А помилившись хоч на пару літрів, підприємство ризикує бути оштрафованим на 17 000 грн. (згідно зі ст. 17 Закону від 19.12.95 р. № 481/95-ВР, далі – Закон № 481).

2. Підприємство має кілька ліцензій на роздрібну торгівлю на кожен пункт продажу. Як заповнити звіт за формою № 1-РА?

Пунктом 3 розд. І Порядку заповнення форми звіту № 1-РА, затвердженого Наказом № 49, передбачено, що якщо підприємство має структурні підрозділи, які не є окремими юридичними особами, то форму треба заповнити в цілому по підприємству з урахуванням всіх таких структурних підрозділів. Але з приводу кількості ліцензій не сказано нічого.

Згідно ст. 15 Закону № 481, ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем видається на кожне місце торгівлі, а плата за ліцензію стягується за кожен зазначений у ліцензії касовий апарат. Місце торгівлі – це місце реалізації товарів в одному приміщенні з його фактичним місцезнаходженням (ст. 1 Закону № 481). Тобто при наявності у підприємства декількох пунктів продажу, розташованих в різних місцях і з різними адресами, у підприємства буде така ж кількість ліцензій.

Бланк форми № 1-РА не дозволяє вказувати в ньому одночасно кілька ліцензій. Тому фахівці ДФС запропонували в цьому випадку вчинити так (див. «Вісник», 2016, № 16, с. 6):

– в графі «Реєстраційний номер ліцензії» – вказати загальну кількість ліцензій;

– графу «Термін дії ліцензії» – не заповнювати.

3. Чи повинні сходитися між собою показники таблиць в розділах І, ІІ, ІІІ форми № 1-ОА?

Розділи ІІ і ІІІ форми призначені для розшифровки обсягів, зазначених у розд. І, в розрізі контрагентів. Відповідно, показники повинні відповідати один одному. Наприклад, показник графи 4 розд. І за певним кодом продукції має відповідати показнику  графи 7 розд. ІІ такої ж продукції з тим же кодом.

Однак це не випливає з порядку заповнення форми. І програми для складання електронної звітності в разі різних значень при перевірці помилок не виявляють.

4. Чи потрібно при заповненні форм № 1-ОА, № 1-ОТ враховувати видані/отримані передоплати?

Порядок заповнення форм про це замовчує. Ми вважаємо, що в звітах повинні бути вказані ті обсяги товарів, на які підприємства (або фізособи-підприємці) мають право власності. Тобто, наприклад, якщо покупець перерахував передоплату за товар, але фактично товар ще лежить на складі у продавця і право власності до покупця поки не перейшло, то кількість цього товару має бути враховано в графі 12 форми № 1-ОА або в графі 13 форми № 1-ОТ (в залишках) продавця.

Така ж ситуація, якщо товар знаходиться на зберіганні у іншої особи. Тобто і в цьому випадку слід враховувати, у кого право власності на такий товар.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!