Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Значні правочини: ТОВ стало легше дихати

December 13, 2019

Для кого ця стаття: для директора, бухгалтера та юриста товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю (далі – ТОВ, ТДВ).

Із цієї статті ви дізнаєтеся: що змінилось у порядку отримання згоди на укладення значного правочину, як автоматично погодити усі значні правочини та викласти цю умову в статуті.

За цією темою див. також «Значні правочини, або Які угоди дозволяється підписувати директору».

Що таке значний правочин

Із набуттям чинності з 17.06.18 р. Закону від 06.02.18 р. № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі – Закон № 2275) з’явився термін «значний правочин». Розуміти його суть необхідно кожному директору, бухгалтеру та юристу ТОВ і ТДВ.

У Законі № 2275 ідеться про те, що статутом може передбачатись особливий порядок отримання згоди на вчинення директором певних правочинів залежно від вартості їх предмета або інших критеріїв. Такі правочини є значними.

За загальним правилом рішення про надання згоди на вчинення значного правочину приймається загальними зборами учасників. Тобто обійтися без прийнятого на загальних зборах дозволу на укладення договору, предмет якого (вартість майна, робіт чи послуг) перевищував 50 % вартості чистих активів ТОВ станом на кінець попереднього кварталу, не вдавалося (ч. 2 ст. 44 Закону № 2275). У цьому і була проблема. ТОВ і ТДВ на кожен значний правочин доводилось скликати загальні збори учасників та оформлювати згоду на його укладення у формі протоколу.

Усе змінилося з 02.11.19 р., коли до ч. 2 ст. 44 Закону № 2275 внесли зміни до розрахунку вартості чистих активів та порядку надання згоди на укладення значного правочину. Розглянемо, що саме змінилося.

Визначаємо по-новому значний правочин

Якщо раніше на вчинення значного правочину, визначеного ч. 2 ст. 44 Закону № 2275, необхідно було отримати згоду виключно шляхом проведення загальних зборів учасників, то тепер усе не так категорично.

Починаючи з 02.11.19 р. рішення про надання згоди на вчинення значного правочину, предмет якого (вартість майна, робіт чи послуг) перевищує 50 % вартості чистих активів ТОВ відповідно до останньої затвердженої фінзвітності, приймається виключно загальними зборами учасників, якщо інше не передбачено статутом.

Тобто, по-перше, тепер значний правочин визначається виходячи з вартості чистих активів не на кінець попереднього кварталу, а виходячи з останньої затвердженої фінзвітності. Це набагато спрощує ситуацію, адже, наприклад, у певний квартал чисті активи ТОВ можуть мати від’ємне значення. Коли ж у розрахунок береться рік, то вірогідність від’ємного значення зменшується у рази.

По-друге, тепер ця норма не є імперативною, а може бути змінена учасниками ТОВ на загальних зборах. Дозволяється передбачити інший порядок надання згоди на укладення значного правочину, який потрібно закріпити в статуті.

Таким чином, ліпше передбачити в статуті схвалення усіх значних правочинів, які укладаються на користь ТОВ чи ТДВ, без прийняття щодо кожного з них окремого рішення загальних зборів. Тоді директору стане легше укладати угоди з контрагентами, а останнім не доведеться щоразу перевіряти повноваження директора та на кожен правочин вимагати рішення загальних зборів.

Зверніть увагу! Окрім вищенаведеного є й інші значні правочини залежно від вартості предмета й інших критеріїв. Правила їх віднесення до значних установлюються статутом ТОВ.

Як перевірити, чи має право директор контрагента підписувати договір, який, скоріш за все, є значним?

Для цього слід ознайомитись із статутом контрагента, у якому прописано порядок та повноваження директора на здійснення значних правочинів. Існує два варіанти:

Варіант 1. У статуті прямо прописано право директора укладати значні правочини від імені ТОВ, необхідності отримувати окреме рішення загальних зборів учасників немає.

Варіант 2. У статуті прямо не зазначено про схвалення ТОВ на підставі статуту усіх значних правочинів. Тоді, керуючись нормою ч. 2 ст. 44 Закону № 2275, варто отримати від контрагента останню затверджену рішенням загальних зборів учасників фінзвітність та порівняти вартість правочину з 50 % вартості чистих активів. Якщо предмет правочину не переходить вказану межу, то спокійно укладайте договір. Якщо перевищує, на здійснення правочину необхідно отримати згоду загальних зборів учасників.

Умова про автоматичне погодження у статуті

Отже, у статуті ТОВ чи ТДВ дозволено одразу прописати порядок отримання згоди на укладення усіх значних правочинів. Цю умову можна викласти так, як забажаєте, або скористатися варіантом, запропонованим у Модельному статуті ТОВ, затвердженому постановою КМУ від 27.03.19 р. № 367. Наведемо наш варіант такої умови (див. зразок).

ЗРАЗОК

<...>

Правочин, за яким вартість майна, робіт чи послуг, що є його предметом, перевищує 50 % вартості чистих активів ТОВ відповідно до останньої затвердженої фінзвітності, якщо при цьому він не відповідає будь-якому іншому визначеному статутом критерію значного правочину, уважається схваленим ТОВ та не потребує прийняття окремого рішення загальних зборів учасників про надання згоди на його вчинення.

<...>

Висновки

Із 02.11.19 р. рішення про надання згоди на вчинення значного правочину, предмет якого (вартість майна, робіт чи послуг) перевищує 50 % вартості чистих активів ТОВ відповідно до останньої затвердженої фінзвітності, приймаються виключно загальними зборами учасників, якщо інше не передбачено статутом. Тож тепер у статуті можна передбачити автоматичне погодження усіх значних правочинів, і тоді не доведеться для кожного з них скликати загальні збори та оформлювати відповідний протокол.

Рекомендуємо внести зміни до статуту та передбачити схвалення усіх значних правочинів, які укладаються директором в інтересах ТОВ чи ТДВ. До того ж тепер значний правочин визначається виходячи з вартості чистих активів не на кінець попереднього кварталу, а на підставі останньої затвердженої фінзвітності. У разі внесення змін статут викладається у новій редакції та підлягає реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Джерело: "Баланс-Агро" № 46, який вийшов з друку 09.12.19 р.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!