Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зарплата працівникам за єдиною відомістю, але на картки різних банків: чом би й ні?

January 14, 2020

У своєму листі від 23.12.19 р. № 57-0007/67106 «Щодо вдосконалення порядку виплати зарплати» НБУ пропонує банкам пропрацювати зі своїми клієнтами-роботодавцями можливість виплати працівникам зарплати на будь-які рахунки, відкриті в зручних для працівників банках. При цьому така виплата має здійснюватися на умовах, які визначені договорами, укладеними між банками та їх клієнтами-роботодавцями – з обов’язковою оплатою банківських послуг клієнтом.

У зв’язку з тим що в Україні діють міжнародні номери банківського рахунка (номери за стандартом IBAN), банки повинні перераховувати зарплату працівників своїх клієнтів на підставі поданих до виконання відповідних реєстрів.

Хочемо заздалегідь заспокоїти бухгалтерів, які здійснюють такі платежі. Це нововведення не означає, що вам доведеться формувати такі реєстри вручну. Скоріше за все буде передбачений обмін даними між різними банками щодо реквізитів відкритих фізособами рахунків або, що набагато простіше, буде створено окреме поле в довіднику фізосіб, куди одноразово будуть унесені – вручну відповідальною особою зі сторони роботодавця або автоматично – дані про рахунки працівників у форматі IBAN. 

Нагадуємо, що вибраний працівниками спосіб виплати зарплати (через відділення банків або з каси підприємства) необхідно письмово документувати. Для цього працівники подають особисті заяви. І якщо ваш працівник не поставить собі за мету регулярно міняти рахунок для отримання зарплати або отримувати зарплату в будь-якій пропорції на рахунки, відкриті в різних банках, таку заяву достатньо отримати від працівника один раз. Інакше кожне його нове рішення необхідно буде підтверджувати новою заявою. 

Не варто такі нововведення брати близько до серця: бухгалтери вже неодноразово показували гнучкість свого мислення і дивовижну здатність адаптуватися до різних змін. А зміни, до речі, бували набагато істотнішими, ніж створення реєстру працівників з рахунками у форматі IBAN! 

І не забувайте: дружбу з сисадміном підприємства ніхто не скасовував. А чого тільки не зробить сисадмін та інші співробітники для створення сприятливої атмосфери на робочому місці улюбленого бухгалтера! Адже вони розуміють, що бухгалтер перебуває в епіцентрі податкових реформ із «важелем тиску» у вигляді своєчасної виплати зарплати! 

Джерело: "Баланс" № 2, який вийшов з друку 13.01.20 р.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!