Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Облік податкових різниць за безплатними передачами

March 12, 2018

ТЕОРЕТИЧНИЙ МІНІМУМ

Загальні положення

Припустимо, що підприємство – платник податку на прибуток безплатно роздає іншим юридичним, а також фізичним особам гроші, матеріальні цінності, безоплатно надає послуги і виконує роботи. Давайте розберемося, до яких облікових наслідків призводять безплатні роздачі активів у такого платника.

За правилами бухобліку:

  • дохід визнається при збільшенні активу або зменшенні зобов'язання, які приводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що суму такого доходу можна достовірно оцінити (п. 5 П(С)БО 15);
  • витрати визнаються при зменшенні активів або збільшенні зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу в результаті його вилучення або розподілу власниками), за умови, що суму таких витрат можна достовірно оцінити (п. 6 П(С)БО 16).

Таким чином, у разі безплатного надання коштів, товарів, робіт і послуг у бухобліку платника:

  • дохід не виникає;
  • витрати визнаються в сумі переданих коштів, а також вартості переданого майна, робіт і послуг.

Завважимо, що такі витрати не пов'язані з господарською діяльністю підприємства та проте вони зменшують фінансовий результат до оподаткування за звітний період. А отже, зменшують також і суму податку на прибуток до сплати до бюджету. Адже об'єкт оподаткування прибутку визначається на підставі фінрезультату.

Законодавець постарався мінімізувати суму такого зменшення. Тому в розд. III Податкового кодексу (далі – ПК) передбачив для платників податку на прибуток коригування фінрезультату на різниці, пов'язані з безплатним наданням активів. Різниці в сумі «благодійних» витрат збільшують фінрезультат звітного періоду. І тоді об'єкт обкладення податком на прибуток визначається без урахування таких витрат.

Будьте уважні! Зазначені різниці, що збільшують фінрезультат, застосовуються тільки платниками податку на прибуток, які зобов'язані коригувати фінрезультат на всі різниці, передбачені ПК (у т. ч. і на різниці з розд. III).

Нагадаємо ще раз, що до таких платників належать підприємства, які отримали за останній звітний рік:

  • дохід (без урахування непрямих податків) у сумі більше 20 млн грн.;
  • менший дохід, але не повідомили податковий орган про незастосування різниць з розд. III ПК у декларації за перший звітний рік у безперервній сукупності років, у які дохід підприємства не перевищив 20 млн грн. (докладніше див. консультацію «Як визначити суму оподатковуваного прибутку»).

Не забудьте! Усі благодійні перерахування і передачі активів повинні здійснюватися на підставі прохання одаровуваної сторони (наприклад, листа) або відповідного договору.

Розглянемо детально правила коригування фінрезультату на «благодійні» різниці.

Передача активів неприбутковим організаціям (крім фізкультурних організацій) (пп. 140.5.9 ПК)

Нагадаємо, що неприбутковими організаціями вважаються підприємства (установи, організації), які відповідають вимогам пп. 133.4.1 ПК. Вони не є платниками податку на прибуток і включені до спеціального Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Унесена неприбуткова організація до Реєстру чи ні, контрагент може перевірити на сайті ДФС за кодом ЄДРПОУ.

Згідно з пп. 140.5.9 ПК платник податку на прибуток повинен збільшити фінрезультат на суму коштів або вартості товарів (робіт, послуг), безоплатно перерахованих або переданих (виконаних, наданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, унесеним до Реєстру, у розмірі, який перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Фінрезультат потрібно збільшити в тому звітному періоді, у якому відбулося безоплатне перерахування коштів, передача товарів, виконання робіт, надання послуг.

Норма пп. 140.5.9 ПК не застосовується при безплатній передачі:

  • неприбутковій організації, яка є об'єднанням страховиків, у випадку, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою провадження ним діяльності згідно із законом;
  • неприбутковим організаціям, до яких застосовуються положення пп. 140.5.13 ПК. Це суб'єкти кінематографії.

Додамо, що норма пп. 140.5.9 ПК не застосовується також до безплатних передач неприбутковим організаціям – суб'єктам сфери фізкультури та спорту. Для них є своя норма – пп. 140.5.14 ПК (див. нижче).

Як розрахувати суму коригування за пп. 140.5.9 ПК, на яку потрібно збільшити фінрезультат звітного періоду?

Діємо за такою схемою.

1. Беремо декларацію з податку на прибуток за попередній звітний рік за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.15 р. № 897 (далі – декларація).

2. Розраховуємо суму 4%-вого ліміту:

показник рядка 04 торішньої декларації х 4 %.

3. Порівнюємо вартість безплатних передач (гроші, майно, роботи, послуги) за поточний звітний період із сумою 4%-вого ліміту. Якщо вартість безплатно переданих активів за поточний звітний період:

  • не перевищує суму ліміту – то фінрезультат не коригується;
  • перевищує – тоді фінрезультат потрібно збільшити на суму такого перевищення.

Сума коригування відображається в рядку 3.1.9 додатка PI до декларації за звітний період.

Будьте уважні! Якщо показник рядка 04 торішньої декларації – від’ємний (збиток) або нульовий (прибуток відсутній), тоді 4%-вий ліміт не розраховується, а фінрезультат звітного періоду збільшується на повну суму безплатних передач.

Крім того, при безплатних передачах неприбутковим організаціям потрібно пам'ятати про «перехідну» норму п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПК.

Згідно із цією нормою тимчасово, на період проведення АТО, коригування, передбачене пп. 140.5.9 ПК, не проводиться на суму коштів або вартість спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених згідно з військовими стандартами), технічних засобів спостереження, лікувальних засобів і медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг згідно з Переліком, затвердженим постановою КМУ від 26.10.16 р. № 758 (далі – Перелік № 758). За умови, що такі кошти (товари, роботи, послуги) добровільно перераховані (передані) для потреб забезпечення проведення АТО: Збройним силам України, Нацгвардії, Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, Державній прикордонній службі, Міністерству внутрішніх справ, Управлінню державної охорони, Державній службі спеціального зв'язку і захисту інформації, іншим утвореним згідно із законами України військовим формуванням, їх об'єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, які утримуються за рахунок держбюджетних коштів.

У Переліку № 758 наведені коди товарів (робіт, послуг) відповідно до державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010, на вартість яких не коригується фінрезультат згідно з пп. 140.5.9 ПК.

ЗАСТОСОВУЄМО НА ПРАКТИЦІ

Приклад 1
Підприємство – платник податку на прибуток (у 2018 році коригує фінрезультат на всі різниці, передбачені ПК) у березні цього року:

  • перерахувало медичній установі (неприбутковій організації) 100 000 грн. для лікування свого працівника;
  • передало військовій частині спортивне взуття (код 15.20.29–00.00 згідно з ДК 016:2010) вартістю 36 900 грн. і джерела живлення для апаратури зв'язку (27.11.50–40.00 згідно з ДК 016:2010) вартістю 48 500 грн.

Об'єкт оподаткування за 2017 рік становить (показник ряд. 04 річної декларації):

  • варіант 1: 800 000 грн. (прибуток);
  • варіант 2: –100 000 грн. (збиток).

Покажемо, як платникові потрібно відкоригувати для обох варіантів фінрезультат I кварталу 2018 року у зв'язку з операціями безплатної передачі.

І медустанова, і військова частина включені до Реєстру, при цьому не є фізкультурними установами. Отже, платникові потрібно застосувати пп. 140.5.9 ПК і збільшити фінрезультат на вартість безплатних передач зазначеним установам у розмірі, що перевищує 4 % прибутку минулого року. Водночас є норма п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПК, згідно з якою на період проведення АТО фінрезультат не коригується на вартість переданого військовим частинам майна, включеного до Переліку № 758 (див. вище). При цьому спортивне взуття з кодом 15.20.29–00.00 включене до цього Переліку, а джерела живлення – ні.

Тому для коригування згідно з пп. 140.5.9 ПК потрібно враховувати тільки суму безповоротної фінансової допомоги, перерахованої медустанові для лікування свого працівника (100 000 грн.), а також вартість джерел живлення, переданих військовій частині (48 500 грн.).

Розрахуємо суму 4%-вого ліміту для обох варіантів:

  • варіант 1 – 32 000 грн. (800 000 грн. х 4 %);
  • варіант 2 – 0 грн. Прибутку в 2017 році немає, а отже, і суму ліміту обчислювати немає з чого. Тобто при такому варіанті треба збільшувати фінрезультат на повну суму безплатної передачі.

Знаходимо різницю між сумою безплатних передач і сумою 4%-вого ліміту, тобто суму перевищення, на яку треба збільшити фінрезультат. Сума збільшуючого коригування становитиме:

  • варіант 1 – 116 500 грн. (100 000 грн. + 48 500 грн. – 32 000 грн.);
  • варіант 2 – 148 500 грн. (100 000 грн. + 48 500 грн.).

Суму такого коригування слід відобразити в рядку 3.1.9 додатка PI до декларації за I квартал 2018 року.

ТЕОРЕТИЧНИЙ МІНІМУМ

Передача активів неприбутковим фізкультурним організаціям (пп. 140.5.14 ПК)

Згідно з пп. 140.5.14 ПК платник повинен збільшити фінрезультат на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року суб'єктам сфери фізичної культури та спорту. А саме: дитячо-юнацьким спортивним школам, центрам олімпійської підготовки, школам вищої спортивної майстерності, центрам фізичної культури та спорту інвалідів, спортивним федераціям з олімпійських видів спорту, які є неприбутковими організаціями, унесеними до Реєстру.

Фінрезультат збільшується на суму, яка перевищує 8 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Фінрезультат потрібно збільшити в тому звітному періоді, у якому відбулися безплатні передачі (грошей, товарів, робіт, послуг).

Правила визначення суми коригування – такі самі, як і для коригування згідно з пп. 140.5.9 ПК стосовно передач звичайним неприбутковим організаціям (див. вище).

Зверніть увагу: у чинній формі додатка РI до декларації не передбачений окремий рядок для відображення суми коригування згідно з пп. 140.5.14 ПК. Річ у тому, що зазначена норма набула чинності з 1 січня 2018 року і до форми декларації ще не встигли внести зміни.

Що робити підприємству, якщо строк подання декларації настав, а потрібний рядок для відображення «фізкультурних» передач у додатку РI – відсутній?

Уважаємо, що тут може бути два варіанти відображення коригування:

  • варіант 1 – відобразити суму коригування в рядку 3.1.9 додатка PI, призначеному для коригування згідно з пп. 140.5.9 ПК;
  • варіант 2 – відобразити суму коригування відразу в підсумковому рядку 01 «Усього різниць, на які збільшується фінансовий результат» додатка PI.

У будь-якому випадку платник повинен дати відповідне пояснення у спеціальному полі під основною частиною декларації «Наявність доповнення».

Ми рекомендуємо перший варіант. У такому разі суму коригування дуже легко знайти у звітності.

ЗАСТОСОВУЄМО НА ПРАКТИЦІ

Приклад 2
Підприємство – платник податку на прибуток у 2018 році коригує фінрезультат на всі різниці, передбачені ПК. Об'єкт оподаткування за 2017 рік становить (показник ряд. 04 річної декларації) 600 000 грн. (прибуток).
У січні цього року підприємство безплатно відремонтувало спортивний зал дитячо-юнацької спортивної школи (далі – ДЮСШ) на прохання цієї школи. Собівартість ремонтних робіт становить 47 400 грн.

ДЮСШ є неприбутковою організацією і внесена до Реєстру, тому підприємству потрібно застосовувати норму пп. 140.5.14 ПК. Тобто збільшити фінрезультат звітного періоду на вартість безплатних ремонтних робіт у сумі, що перевищує 8 % оподатковуваного прибутку минулого року.

Розрахуємо 8%-вий ліміт:

 600 000 грн. х 8 % = 48 000 грн.

Як бачимо, вартість «благодійних» ремонтних робіт не перевищує суму 8%-вого ліміту: 47 400 грн. < 48 000 грн. Отже, збільшувати фінрезультат I кварталу 2018 року у зв'язку з безплатною передачею робіт платникові не потрібно.

Продовження прикладу 2.
Тепер припустимо, що наше підприємство у квітні 2018 року купує баскетбольні м'ячі на суму 6 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 1 000 грн.) і безоплатно передає їх ДЮСШ. При складанні декларації з податку на прибуток за півріччя 2018 року платникові потрібно буде знову порівняти суми безплатних передач за звітний період з 8%-вим лімітом.

Вартість безплатних передач за півріччя:

 47 400 грн. + 5 000 грн. = 52 400 грн.

Ця сума перевищить 8%-вий ліміт на 4 400 грн. (52 400 грн. – 48 000 грн.).

Отже, нашому підприємству за підсумками півріччя 2018 року потрібно буде збільшити фінрезультат згідно з пп. 140.5.14 ПК на 4 400 грн.

Якщо до моменту подачі декларації до форми додатка PI не буде додано рядок для «фізкультурних» передач, тоді рекомендуємо суму 4 400 грн. відобразити в рядку 3.1.9 додатка PI. А в спеціальному полі під основною частиною декларації потрібно буде дати відповідне пояснення.

Приклад 3
Підприємство – платник податку на прибуток у 2018 році коригує фінрезультат на всі різниці, передбачені ПК. Об'єкт оподаткування за 2017 рік (показник ряд. 04 річної декларації) становить 1 000 000 грн. (прибуток).
У березні поточного року підприємство перерахувало благодійну допомогу неприбутковим організаціям:

  • Будинку дитини – у сумі 100 000 грн.;
  • Центру фізкультури та спорту інвалідів (далі – ЦФСІ) – у сумі 100 000 грн.

Як бачимо, надана підприємством благодійна допомога підпадає під дві норми ПК: пп. 140.5.9 (Будинок дитини) і пп. 140.5.14 (ЦФСІ).

Розрахуємо суми ліміту:

  • 4%-вий – 40 000 грн. (1 000 000 грн. х 4 %);
  • 8%-вий – 80 000 грн. (1 000 000 грн. х 8 %).

Як бачимо, суми перевищення (суми коригувань) становлять:

  • згідно з пп. 140.5.9 ПК – 60 000 грн. (100 000 грн. – 40 000 грн.);
  • згідно з пп. 140.5.14 ПК – 20 000 грн. (100 000 грн. – 80 000 грн.).

Таким чином, нашому підприємству потрібно збільшити фінрезультат I кварталу 2018 року на загальну суму 80 000 грн. (60 000 грн. + 20 000 грн.).

Сума коригування 60 000 грн. відобразиться в рядку 3.1.9 додатка PI до декларації за I квартал 2018 року. А суму 20 000 грн. можна буде включити до цього ж рядка, якщо форма додатка PI не буде доповнена відповідним рядком для «фізкультурних» передач. І дати пояснення у спеціальному полі під основною частиною декларації.

Зверніть увагу на показник рядка 04! Припустимо, що підприємство неправильно заповнило декларацію за попередній рік. Допущена в рядку 04 помилка вплине і на суми коригувань за безплатними передачами в поточному звітному році. Тому платникові в такій ситуації потрібно виправляти помилку і в торішній, і в поточній декларації.

Продовження прикладу 3.
Припустимо, що наше підприємство в червні 2018 року виявило помилку в бухобліку і в декларації за 2017 рік. І подало уточнюючий розрахунок (декларацію) за цей період. У результаті виправлення помилки показник ряд. 04 декларації за 2017 рік становить 1 250 000 грн.

При складанні декларації за I квартал 2018 року підприємство розраховувало суми неприбуткових лімітів, виходячи з неправильного показника об'єкта оподаткування за 2017 рік. Отже, тепер суми таких лімітів потрібно перерахувати. І уточнити суми коригувань згідно з пп. 140.5.9 та пп. 140.5.14 ПК, відображені в додатку PI до декларації за I квартал 2018 року.

Розрахуємо правильні суми неприбуткових лімітів:

  • 4%-вий – 50 000 грн. (1 250 000 грн. х 4 %);
  • 8%-вий – 100 000 грн. (1 250 000 грн. х 8 %).

Суми перевищення для застосування коригувань становитимуть:

  • згідно з пп. 140.5.9 ПК – 50 000 грн. (100 000 грн. – 50 000 грн.);
  • згідно з пп. 140.5.14 ПК – 0 грн. (100 000 грн. – – 100 000 грн.).

Таким чином, нашому підприємству потрібно було збільшувати фінрезультат I кварталу 2018 року тільки на суму 50 000 грн.

Тому підприємство може:

  • або подати уточнюючий розрахунок за I квартал 2018 року з правильними даними;
  • або уточнити показники рядків декларації за I квартал 2018 року в додатку ВП, поданому у складі декларації за півріччя цього року.

ТЕОРЕТИЧНИЙ МІНІМУМ

Безповоротна фіндопомога і безплатні передачі неплатникам податку на прибуток і платникам за ставкою 0 % (пп. 140.5.10 ПК)

Згідно з абзацом першим пп. 140.5.10 ПК платник повинен збільшити фінрезультат на суму перерахованої безповоротної фіндопомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг):

Ця норма не застосовується у разі надання безповоротної фінансової допомоги (безоплатної передачі товарів, робіт, послуг) неприбутковим організаціям, унесеним до Реєстру, для яких діють положення пп. 140.5.9 ПК (див. вище).

Як випливає з роз'яснень фахівців ДФС (див., наприклад, роз'яснення в ЗІР, категорія 102.13), коригування згідно з абзацом першим пп. 140.5.10 ПК застосовується, якщо безповоротна допомога надана особам, які сплачують податок за ставкою нижче 18 %, у тому числі і фізособам. Таким чином, фінрезультат потрібно збільшити на суму безповоротної допомоги, наданої у звітному періоді:

платникам єдиного податку (у т. ч. фізособам);

платникам податку на прибуток, що застосовують нульову ставку згідно з п. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПК.

Хочемо попередити! Не виключено, що фахівці фіскального органу додадуть до вищезгаданих осіб і нерезидентів.

Наприклад, в Індивідуальній податковій консультації від 11.01.18 р. № 104/6/99-99-15-02-02-15/ІПК ДФС роз'яснює, що платник відповідно до пп. 140.5.11 ПК повинен збільшувати фінрезультат на суму штрафів, нарахованих на користь нерезидентів.

А оскільки коригування згідно з пп. 140.5.11 застосовується до операцій з тими самими особами, що й наше коригування згідно з пп. 140.5.10 ПК, то безповоротна фіндопомога для нерезидентів за аналогією з пп. 140.5.11 ПК теж може потрапити «під роздачу».

Сума різниці з пп. 140.5.10 ПК відображається в рядку 3.1.10 додатка РI до декларації.

ЗАСТОСОВУЄМО НА ПРАКТИЦІ

Приклад 4
Підприємство – платник податку на прибуток у 2018 році коригує фінрезультат на всі різниці, передбачені ПК.
У березні поточного року у підприємства були безплатні передачі коштів, товарів і послуг на загальну суму 145 500 грн. А саме:

  • перераховано безповоротну фіндопомогу в сумі 50 000 грн. іншому платникові податку на прибуток;
  • безплатно передано товар вартістю 10 000 грн. фізособі-єдиннику;
  • надано нецільову матеріальну допомогу в сумі 75 000 грн. своєму працівникові;
  • надано безплатну транспортну послугу вартістю 6 000 грн. нерезиденту;
  • як рекламна акція роздано продукцію власного виготовлення собівартістю 4 500 грн. фізособам – відвідувачам ярмарку.

Покажемо, як платникові потрібно відкоригувати фінрезультат I кварталу 2018 року.

Операції з безплатної передачі грошей, товарів і послуг, які наш платник здійснив у звітному кварталі, регламентуються нормою пп. 140.5.10 ПК. При цьому суми, передані платникові податку на прибуток (50 000 грн.), своєму працівникові (75 000 грн.), відвідувачам ярмарку (4 500 грн.), не підпадають під коригування за умовами пп. 140.5.10 ПК.

Таким чином, підприємству потрібно збільшити фінрезультат I кварталу 2018 року на загальну суму 16 000 грн., зокрема:

  • 10 000 грн – вартість товару, переданого фізособі-єдиннику;
  • 6 000 грн. – вартість послуги, наданої нерезиденту (фіскальний підхід).

Сума коригування 16 000 грн. відобразиться в рядку 3.1.10 додатка PI до декларації за I квартал 2018 року.

Важливий нюанс! Згідно з пп. 14.1.257 ПК безповоротною фіндопомогою вважається також сума дебіторської заборгованості, яка не стягнута після закінчення строку позовної давності. На думку ДФС, тут мається на увазі заборгованість, заходи зі стягнення якої не вживалися (див. Індивідуальну податкову консультацію ДФС від 01.09.17 р. № 1783/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Приклад 5
Підприємство – платник податку на прибуток у 2018 році коригує фінрезультат на всі різниці, передбачені ПК.
У березні поточного року закінчився строк позовної давності дебіторської заборгованості:

  • фізособи-єдинника – у сумі 24 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 4 000 грн.). На суму заборгованості був сформований резерв сумнівних боргів (далі – РСБ);
  • юрособи – платника податку на прибуток – у сумі 30 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 5 000 грн.). РСБ на суму заборгованості не формувався.

Протягом строку позовної давності підприємство не зверталося до суду щодо стягнення таких заборгованостей, але направляло боржникам листа з вимогою погасити заборгованість.

Як уже було сказано вище, згідно з пп. 14.1.257 ПК сума заборгованості, не стягнута після закінчення строку позовної давності, вважається безповоротною фіндопомогою. Таким чином, наш платник у березні надав БФД: фізособі-єдиннику і платникові податку на прибуток.

Згідно з пп. 140.5.10 ПК фінрезультат звітного періоду потрібно збільшити на суму БФБ, надану фізособі-єдиннику, тобто на 24 000 грн.

Сума коригування 24 000 грн. відобразиться в рядку 3.1.10 додатка PI до декларації за I квартал 2018 року.

Крім того, при списанні заборгованостей наше підприємство повинне буде збільшити фінрезультат на суму заборгованості, під яку не формувався резерв (30 000 грн.), і зменшити фінрезультат усіх списаних заборгованостей (54 000 грн.) (див. докладніше «Облік податкових різниць за резервом сумнівних боргів»).

ТЕОРЕТИЧНИЙ МІНІМУМ

Компенсація вартості путівок для працівників (пп. 140.5.10 ПК)

Згідно з абзацом другим пп. 140.5.10 ПК платник податку на прибуток – роботодавець повинен збільшити фінрезультат на суму повної або часткової компенсації вартості путівок на відпочинок, оздоровлення і лікування на території України, яка надається один раз на рік працівникові та/або його дітям віком до 18 років. При цьому сума компенсації, що збільшує фінрезультат, не може перевищувати суму, яка згідно з ПК не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи для обкладення ПДФО.

Як випливає з пп. 165.1.35 ПК, така гранична сума не повинна перевищувати 5 розмірів мінімальної зарплати (МЗП), установленої на 1 січня звітного року. Для 2018 року вона становить 18 615 грн. (3 723 грн. х 5).

Таким чином, надаючи компенсацію своєму працівникові за путівку, роботодавець порівнює суму такої компенсації з установленою пп. 165.1.35 ПК граничною величиною. Сума компенсації, що перевищує таку величину, включається до витрат для обкладення податком на прибуток, але при цьому оподатковується ПДФО за ставкою 18 %.

Зверніть увагу! У чинній формі додатка РI до декларації не передбачений окремий рядок для відображення суми коригування згідно з абзацом другим пп. 140.5.10 ПК. Це пов'язано з тим, що зазначена норма набула чинності з 1 січня 2018 року і до форми декларації ще не встигли внести зміни.

Уважаємо, що в такому разі платникові потрібно чинити аналогічно ситуації з коригуванням згідно з пп. 140.5.14 ПК (див. вище). А саме:

  • відобразити суму коригування в рядку 3.1.10 додатка PI, призначеному для коригування згідно з абзацом першим пп. 140.5.10 ПК;
  • дати відповідне пояснення у спеціальному полі під основною частиною декларації «Наявність доповнення».

ЗАСТОСОВУЄМО НА ПРАКТИЦІ

Приклад 6
Підприємство – платник податку на прибуток у 2018 році коригує фінрезультат на всі різниці, передбачені ПК. У січні 2018 року підприємство оплатило дві путівки до санаторію на території України для працівниці підприємства та її малолітньої дитини-інваліда. Вартість двох путівок становить 43 000 грн.

Покажемо, як платникові потрібно відкоригувати фінрезультат I кварталу 2018 року у зв'язку з оплатою таких путівок.

Ця операція підпадає під дію абзацу другого пп. 140.5.10 ПК. Тобто підприємству потрібно збільшити фінрезультат звітного періоду на частину вартості путівок, яка не обкладається ПДФО за правилами пп. 165.1.35 ПК.

Сума такого коригування становитиме 18 615 грн. (це 5 МЗП – див. вище). Окремого рядка в додатку PI для такого коригування поки що не передбачено. Пропонуємо відобразити його в рядку 3.1.10 цього додатка і написати пояснення до декларації.

Таким чином, сума 18 615 грн. буде виключена з витрат підприємства, а різниця в сумі 24 385 грн. (43 000 грн. – 18 615 грн.) до витрат потрапить, але буде обкладена ПДФО за ставкою 18 %.

Джерело: "Баланс" № 19, який вийшов з друку 05.03.18 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!