Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Складаєте е-декларацію — ураховуйте зміни

February 27, 2020

Законом від 02.10.19 р. № 140-IX (далі – Закон № 140) було внесено зміни до Закону від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі – Закон № 1700). Розглянемо їх та з'ясуємо, як, коли, які декларації і хто має подавати 2020 року.

З 1 січня 2020 року розпочався черговий етап подання суб’єктами декларування (далі – суб’єкт) щорічних електронних декларацій за 2019 рік відповідно до Закону № 1700. Триватиме він до 1 квітня 2020 року.

Підготовчу роботу бажано було б розпочати ще минулого року. Якщо ж ви з якихось причин забарилися, то, не гаючи часу, маєте максимально вжити заходів, щоб уникнути порушень як щодо повноти, достовірності заповнення декларації, так і щодо своєчасності її подання.

Отже, перед початком декларування суб’єкт насамперед повинен:

  • перевірити адресу електронної поштової скриньки, зазначену в персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
  • перевірити термін дії та працездатність електронного цифрового підпису, який потрібен для роботи з Реєстром.

Крім того, для забезпечення достовірності, повноти та своєчасності подання е-декларації суб’єкт має ознайомитися зі змінами до чинного антикорупційного законодавства. Зокрема, заповнюючи е-декларацію за 2019 рік, слід урахувати, що Законом № 140 унесено зміни до ст. 46 та 52 Закону № 1700.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону № 1700 повідом­лення про відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента подають усі суб’єкти декларування.

У ч. 2 ст. 52 тепер передбачено, що в разі суттєвих змін у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатків на суму, що перевищує 50 ПМ (прожитковий мінімум, який застосовується в цілях декларування, за 2019 рік становить 1 921 грн, а для 2020 року – 2 102 грн), установлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, суб’єкти, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до ст. 50 Закону № 1700 зобов’язані в 10-денний строк подати повідомлення до НАЗК про такі зміни.

Тобто для держслужбовців категорії «А» та «Б» передбачено обов’язок подавати таке повідомлення, а для держслужбовців категорії «В»не передбачено.

У разі подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані декларантам слід урахувати, що помилки, допущені в цьому повідомленні, виправити неможливо.

Перелік осіб, зобов’язаних подавати е-декларації, визначено у ст. 3 Закону № 1700.

Яку декларацію складати?

Відповідно до наказу НАЗК від 12.12.19 р. № 168/9 «Про затвердження змін до рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 10.06.2016 р. № 3» з 01.01.20 р. запроваджено нові форми е-декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування.

Так, для заповнення розд. 1 «Тип декларації та звітний період» декларації суб’єкт має вибрати тип декларації, яку він подаватиме, а саме:

  • щорічна декларація;
  • декларація суб’єкта декларування, який припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • декларація суб’єкта декларування, який припинив діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • декларація суб’єкта декларування, який є особою, що претендує на зайняття посад, зазначених у п. 1, пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700.

Хто та коли подає?

Згідно зі ст. 45 Закону № 1700 особи, зазначені в п. 1, пп. «а» і «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати щорічну електронну декларацію за минулий рік шляхом заповнення декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування на вебсайті НАЗК.

Наступний тип е-декларації – «перед звільненням». Таку декларацію подають особи, зазначені в п. 1, пп. «а» і «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Слід звернути увагу, що з 01.01.20 р. змінено терміни подання такої е-декларації, а саме скасовано вимогу до суб’єктів подавати декларацію в день звільнення.

Особи, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, подають е-декларації не пізніше ніж протягом 20 робочих днів із дня припинення такої діяльності за період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими такими особами.

Повний текст консультації див. у "Баланс-Бюджет" № 8, який вийшов з друку 24.02.20 р. або на сайті.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!