Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Prozorro-market для замовників: усе, що необхідно знати

January 24, 2020

Цього року на закупівельників чекає нова редакція Закону від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (далі – Закон № 922), а отже, нові вимоги та питання, суперечливі ситуації та їх розв’язання, а також доволі серйозна відповідальність. З огляду на це розглянемо інструмент електронної системи закупівель (далі – ЕСЗ), який не тільки просто, а й приємно використовувати для закупівель. Це Prozorro-market.

Загальні положення

Електронний каталог «Prozorro-market» (далі – е-каталог, Prozorro-market) – це систематизована база актуальних пропозицій, що формується та наповнюється його адміністратором в ЕСЗ та використовується замовником з метою відбору постачальника товарів, вартість яких є меншою за вартість, передбачену Законом № 922 для обов’язкового застосування процедур закупівель (п. 1 ст. 2 Закону № 922).

Цей каталог створено для того, щоб зробити відкритим та полегшити процес закупівель найпопулярніших товарів, тобто тих, що закуповує майже кожен замовник. Prozorro-market розроблений як звичайний онлайн-магазин, який діє за принципом «вибрав – натиснув – купив».

Prozorro-мarket працює вже досить давно, але не всі замовники про нього знають. 01.03.19 р. ДП «Прозорро», ДУ «Професійні закупівлі», ДП «Медичні закупівлі України» та представники електронних майданчиків підписали Меморандум щодо реалізації пілотного проєкту Prozorro-market.

Метою цього Меморандуму стало:

  • закріплення положень про співпрацю між сторонами щодо створення сприятливих умов для просування концепції електронних каталогів, створення та пілотування нового інструмента для закупівель товарів за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, установлену для проведення процедур закупівель відповідно до Закону № 922. Цей інструмент дозволить замовникам спростити процедуру закупівлі та швидко і зручно закуповувати товари через інтерфейс ЕСЗ;
  • подальше удосконалення ЕСЗ на засадах об’єднання можливостей сторін.

Предметом Меморандуму є координація зусиль та спільна діяльність сторін задля досягнення мети Меморандуму, що провадиться шляхом підготовки та реалізації спільних дій.

Також наказом ДП «Прозорро» від 22.04.19 р. № 16 затверджено Інструкцію з використання Prozorro-market (далі – Інструкція № 16).

Розглянемо усе це детальніше з урахуванням чинного законодавства і майбутніх змін до нього.

Порядок функціонування Prozorro-market

Хто відповідає за роботу Prozorro-market?

Адміністратор Prozorro-market – це юридична особа, що визначає товарну номенклатуру та структуру цього каталогу, створює профілі, проводить кваліфікацію постачальників та аналізує на відповідність їхні пропозиції через систему управління каталогом (п. 1.1 Інструкції № 16).

Роль адміністратора Prozorro-market виконують центральні закупівельні організації (далі – ЦЗО).

Для довідки: ЦЗО – це юрособи державної або комунальної власності, що визначаються Кабміном, Радою міністрів АРК, ОМС як замовники, які організовують і проводять тендери та закупівлі за рамковими угодами в інтересах замовників відповідно до Закону № 922 (п. 38 ч. 1 ст. 1 цього Закону).

Слід зазначити, що згідно з новою редакцією Закону № 922 створені Prozorro-market формують і супроводжують виключно ЦЗО. Їхня структура, порядок формування та використання визначаються Кабміном (ч. 15 ст. 11 Закону № 922).

На сьогодні в Україні працюють дві організації, що виконують функції ЦЗО в частині Prozorro-market:

  • ДП «Медичні закупівлі України» – займається закупівлями медичних засобів;
  • ДУ «Професійні закупівлі» – закуповує всі інші товари, крім медичних.

До вересня 2019 року вони працювали в пілотному режимі.

Розпорядженням КМУ від 25.09.19 р. № 846-р ДУ «Професійні закупівлі» визначено ЦЗО для проведення тендерів та закупівель за рамковими угодами товарів і послуг (крім поточного ремонту) для замовників. Вони стали першою офіційною ЦЗО.

ДП «Медичні закупівлі України» вже незабаром має отримати статус ЦЗО у порядку, передбаченому постановою КМУ від 27.12.18 р. № 1216 «Про особливості створення та діяльності централізованих закупівельних організацій».

У новій редакції Закону № 922, яка запрацює з 19.04.20 р., е-каталог визначено як систематизовану базу актуальних пропозицій, що формується та супроводжується ЦЗО в ЕСЗ та використовується замовником з метою відбору постачальника товару (товарів), вартість якого (яких) є меншою за вартість, установлену для обов’язкового застосування процедур закупівель.

Таким чином, відповідальність за формування та роботу Prozorro-market покладено виключно на ЦЗО.

Повний текст консультації можна отримати залишивши свої координати.

⤷ ОТРИМАТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!