Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємець із 1 січня хоче змінити систему оподаткування: коли потрібно подати заяву?

December 3, 2020

Із цієї статті ви дізнаєтеся:

  • коли потрібно подати заяву до податкового органу, щоб із нового року перейти на іншу систему оподаткування;
  • які строки подання заяви для зміни групи платників єдиного податку (далі – ЄП);
  • у якій формі подається заява і які вимоги законодавства необхідно дотримати.

У кінці року багато суб’єктів господарювання визначаються, на якій системі оподаткування вони хочуть працювати в новому році: на спрощеній чи на загальній. Правда, не завжди це залежить від бажання платника податків. Наприклад, у деяких випадках єдинники – хочуть вони того чи ні – зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування з причин, передбачених пп. 298.2.3 Податкового кодексу (далі – ПК). Але в будь-якій ситуації для зміни системи оподаткування слід подати заяву до органу ДПС.

У статті ми розповімо, у які строки повинен подати таку заяву підприємець, щоб отримати новий податковий статус із 1 січня 2021 року.

Перехід із загальної системи оподаткування на спрощену

Заяву про перехід на спрощену систему оподаткування (далі – заява) підприємець повинен подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (року) (п. 298.1.4 ПК).

Увага! Щоб стати єдинником першої – третьої групи з 1 січня 2021 року, заяву необхідно подати не пізніше 16 грудня 2020 року (це середа).

Куди і за якою формою подається заява?

Заява подається до органу ДПС за місцем обліку платника податків за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.07.19 р. № 308 (далі – Наказ № 308).

Яким чином можна подати таку заяву?

Є декілька способів подати заяву. Це можна зробити (пп. 208.1.1 ПК):

  • особисто (подає сам платник податків або його уповноважений представник, який діє на підставі довіреності);
  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення. Як роз’яснює ДПС (ЗІР, категорія 107.01.01), датою подання заяви в цьому випадку вважається дата відправлення, яка відображається поштовим відділенням на адресному боці поштового відправлення і в описі вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з накладенням електронного підпису. Згідно з роз’ясненнями ДПС (ЗІР, категорія 107.01.01), на сьогодні триває доопрацювання програмного забезпечення, яке дозволить відправляти заяви в електронному кабінеті. Проте заяву за встановленою формою можна відправити за допомогою меню «Листування з ДПС» у приватній частині електронного кабінету разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Як правильно заповнити заяву, на які нюанси слід звернути увагу?

У шапці заяви треба зробити позначку в розділі «Реєстрація (перехід)» і потім заповнювати пункти заяви. Крім загальних відомостей (п. 1–4) потрібно заповнити також п. 5.1 (зазначити дату переходу на спрощену систему оподаткування – 01.01.21 р. і вибрати групу платників ЄП та ставку ЄП).

Також у заяві необхідно зазначити таку інформацію:

  • місце провадження господарської діяльності (п. 6);
  • кількість осіб, які одночасно перебувають із фізособою-підприємцем у трудових відносинах (п. 7);
  • вибрані види діяльності згідно із КВЕД ДК 009:2010 (п. 8);
  • наявність податкового боргу (п. 9);
  • обсяг доходу за попередній календарний рік (п. 10).

До заяви слід додати Розрахунок доходу за попередній календарний рік (у нашому випадку за 2020 рік) і зробити про це позначку в п. 11. Форма такого розрахунку теж затверджена Наказом № 308.

Майте на увазі! Перейти з 1 січня на спрощену систему оподаткування ви зможете, якщо:

  • протягом 2020 року ви дотримувалися вимог, установлених п. 291.4 ПК для конкретної групи платників ЄП (за обсягом доходу, кількістю найманих працівників і видами проваджуваної діяльності);
  • на дату переходу на спрощенку у вас відсутній податковий борг (пп. 291.51.3 ПК).

Скільки часу розглядатиметься заява?

Податковий орган зареєструє підприємця єдинником протягом 2 робочих днів із дати надходження заяви (за відсутності підстав для відмови в реєстрації) (п. 299.3 ПК). Інакше податковий орган зобов’язаний направити підприємцеві протягом 2 робочих днів письмову мотивовану відмову в реєстрації (п. 299.5 ПК). До речі, цю відмову можна оскаржити, у тому числі в судовому порядку.

Як переконатися в тому, що підприємця зареєстрували єдинником?

Відомості про реєстрацію єдинником вносяться податковими органами до Реєстру платників єдиного податку. Ці відомості загальнодоступні, знайти інформацію із цього реєстру можна на сайті ДПС в електронному кабінеті в розділі «Реєстри». Для цього необхідно в розділі «Реєстр платників єдиного податку» ввести в одне з пошукових вікон інформацію (податковий номер або П. І. Б. підприємця). У наданій інформації ви зможете побачити, з якої дати підприємець переведений на спрощену систему оподаткування, його групу, ставку і заявлені види діяльності.

Крім того, у вас є право отримати офіційний документ – витяг із Реєстру платників єдиного податку на підставі п. 299.9 ПК. Для цього необхідно подати до податкового органу запит за формою, затвердженою Наказом № 308. Надається витяг безплатно. Отримати його можна в паперовій або електронній формі.

Перехід зі спрощеної системи оподаткування на загальну

Переходити зі спрощеної системи на загальну підприємець може або добровільно, або вимушено (якщо були перевищені допустимі обсяги виручки, кількість найманих працівників і велися заборонені види діяльності). Але в будь-якому випадку про відмову від спрощенки потрібно завчасно повідомити податковий орган за місцем свого обліку. А саме: не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) слід подати заяву за встановленою формою (пп. 298.2.1 ПК).

Увага! Для того, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2021 року, заяву потрібно подати не пізніше 21 грудня 2020 року (це понеділок).

Форма заяви та сама, що й у разі переходу зі спрощенки на загальну систему оподаткування (затверджена Наказом № 308, див. вище). Але в цьому випадку в шапці заяви ви робите позначку в розділі «Відмова». Також крім загальних відомостей (п. 1–4) необхідно буде заповнити п. 5.5 заяви – зазначити дату відмови від спрощеної системи оподаткування і вибрати із запропонованих у заяві причину відмови (залежно від конкретної ситуації).

Зміна групи платників єдиного податку

Підприємцеві нерідко доводиться міняти групу платників ЄП, залишаючись при цьому єдинником. Причини тут можуть бути різні: наприклад, розширення або зміна напряму діяльності. Але в деяких випадках така зміна обумовлена вимогами п. 203.8 ПК (якщо перевищено обсяг доходу, допустимий для певної групи платників ЄП).

Для довідки. Граничний обсяг доходу за календарний рік для єдинників першої – третьої груп наразі становить (п. 291.4 ПК):

  • для першої групи – 1 млн грн;
  • для другої групи – 5 млн грн;
  • для третьої групи – 7 млн грн.

Нагадуємо! Не забудьте, що сума перевищення має бути обкладена ЄП за ставкою 15 % – для єдинників першої та другої груп (пп. 1, 2 п. 293.8 ПК), а для єдинників третьої групи – у подвійному розмірі ставки, передбаченої п. 293.3 ПК (пп. 3 п. 293.8 ПК).

Для зміни групи теж потрібно подати заяву за формою, затвердженою Наказом № 308.

У який строк потрібно подати заяву?

Строки подання заяви залежать від причини зміни групи платників ЄП:

  • якщо платник податків міняє групу добровільно – то подати заяву необхідно не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (пп. 298.1.5 ПК). Отже, якщо єдинник хоче поміняти групу з 01.01.21 р., то заяву необхідно подати не пізніше 16 грудня 2020 року (це середа);
  • якщо платник податків зобов’язаний поміняти групу – тоді заява має бути подана не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому відбулося перевищення допустимого обсягу доходу (п. 293.8 ПК). Так, якщо гранична сума доходу була перевищена в IV кварталі 2020 року, то заява має бути подана не пізніше 20 січня 2021 року (середа).

У шапці заяви треба поставити позначку в розділі «Реєстрація (перехід)» і крім загальних відомостей про підприємця (п. 1–4) заповнити п. 5.2 «Зміна ставки та групи»: зазначити відповідні групи платників ЄП і дату змін (1 січня 2021 року).

Висновки

  1. Якщо підприємець збирається змінити систему оподаткування або групу платників ЄП, йому необхідно подати до податкового органу за місцем свого обліку заяву за затвердженою формою у строки, передбачені ПК.
  2. Форма заяви для всіх таких випадків – одна (затверджена Наказом № 308), тільки в шапці цієї форми потрібно вибрати відповідний розділ і зробити там позначку. Потім залежно від конкретної ситуації слід заповнити відповідні пункти заяви і зазначити дату, з якої міняється система оподаткування або група платників ЄП.

Джерело: "Баланс" № 49, який виходить з друку 07.12.20 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!