Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи є правомірним поділ відпустки військовика на частини

October 20, 2020

Ситуація із практики

Військовослужбовець, який проходить службу в пожежній частині, через сімейні обставини забажав поділити свою основну щорічну відпустку на частини. Чи можливо це?

Так, це можливо за таких підстав.

Якщо, наприклад, служба особи проходить у військовому підрозділі, на який покладено функції із запобігання пожежам та гасіння, то йдеться, швидше за все, про службу у складі системи цивільного захисту, а така служба регулюється Кодексом цивільного захисту (далі – КЦЗ).

Відповідно до ч. 1 ст. 101 КЦЗ служба цивільного захисту – це державна служба особливого характеру, покликана забезпечувати пожежну охорону, захист населення і територій від негативного впливу надзвичайних ситуацій, запобігання і реагування на надзвичайні ситуації, ліквідацію їх наслідків у мирний час та в особливий період.

Водночас ст. 3 КЗпП визначає, що законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором із фізичними особами.

Звертаємо увагу: особи рядового та начальницького складу служби цивільного захисту не перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями будь-яких форм власності та господарювання, а проходять службу.

Порядок проходження громадянами України служби цивільного захисту визначається КЦЗ та відповідним Положенням, що затверджується КМУ (ч. 2 ст. 101 КЦЗ).

Отже, постановою КМУ від 11.07.13 р. № 593 затверджено Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу (далі – Положення № 593), згідно з п. 137 якого особи рядового та начальницького складу мають право, зокрема, на щорічну основну відпустку.

Тривалість щорічної основної відпустки для осіб рядового і начальницького складу, які мають вислугу років (у календарному вимірі, обчислену в порядку, передбаченому для призначення пенсій таким особам): до 10 років, становить 30 календарних днів (далі – к. д.); від 10 до 15 років – 35 к. д.; від 15 до 20 років – 40 к. д., 20 і більше років – 45 к. д. (п. 138 Положення № 593).

Згідно з п. 140 Положення № 593 щорічна основна відпустка тривалістю 40 к. д. і більше на прохання особи рядового й начальницького складу може бути поділена на дві частини за умови, що основна її частина становить 30 к. д.

Виходячи із цього військовослужбовцеві, який проходить службу в пожежній частині системи цивільного захисту та має стаж служби, що дає право на щорічну основну відпустку понад 30 к. д. (скажімо, його вислуга – 16 років), можна поділити таку відпустку на частини. За таких обставин він має взяти частину відпустки тривалістю не менше 30 к. д., а іншу частину, тривалістю 10 к. д., він має право використати окремо, у зручний для нього час.

Такої ж думки дотримується Мінекономіки в листі від 27.07.20 р. № 3512-06/46469-09.

Додамо: щоб не створювати в пожежній частині напружених ситуацій через нестачу військовиків, зокрема для виїздів на пожежі, радимо військовику погодити конкретний період невикористаних 10 к. д. щорічної відпустки безпосередньо з командиром частини.

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 45, який виходить з друку 26.10.20 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!