Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Порядок сплати ЄСВ, ПДФО та ВЗ у разі зміни місцезнаходження підприємства

December 4, 2019

Акценти статті:

  • в якому контролюючому органі обліковується юрособа в разі зміни місцезнаходження;
  • за якою адресою сплачувати ПДФО, ВЗ та подавати форму № 1ДФ;
  • за якою адресою сплачувати ЄСВ та подавати Звіт із ЄСВ.

Причини зміни місцезнаходження підприємства можуть бути різні: купівля нового офісу, переведення діяльності в інше місто або ж надзвичайні обставини, як то конфлікт на Донбасі. В які строки проводиться постановка на облік у новому податковому органі та куди в разі зміни податкової адреси потрібно сплачувати та подавати звітність.

Постановка на облік

Перш за все юрособа реєструє зміни місцезнаходження юрособи, повідомивши про це держреєстратора. Уже після цього потрібно повідомити контролюючий орган, в якому підприємство перебуває на обліку. Зробити це потрібно протягом 10 календарних днів із дня внесення змін до реєстраційних документів (п. 66.5 Податкового кодексу).

Але якщо відомості про підприємство включено до ЄДР, то держреєстратор повідомляє ДПС автоматично та зміни до облікових даних платника податків у податковій вносять на підставі відомостей, отриманих із ЄДР. Тому суб'єкт господарювання (далі – СГ) не подає заяви за формою № 1-ОПП (формою № 5-ОПП) (п. 9.2, 10.3 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588, далі — Порядок № 1588).

Інформацію про зміни місцезнаходження до контролюючого органу подають у разі, якщо СГ не включено до ЄДР.

Зміни в межах одного адміністративного району.

У разі зміни підприємством місцезнаходження в межах одного адміністративного району змінюються дані, що містяться в Єдиному банку даних юридичних осіб (далі – ЄБДЮО), але не змінюється їх основне місце обліку в контролюючих органах (див. ЗІР, підкатегорія 119.06).

Зміна адміністративного району.

У разі отримання з ЄДР даних про зміну місцезнаходження юрособи, пов’язану зі зміною адміністративного району, контролюючий орган, в якому платник податків перебуває за основним місцем обліку, вносить зміни до ЄБДЮО та передає до ЄДР відомості із зазначенням:

  • дати внесення таких даних до відомчого реєстру;
  • дати та номера запису про взяття на облік;
  • найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платник податків перебуває на обліку;
  • терміну, до якого платник податків перебуває на обліку в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (один місяць після отримання контролюючим органом даних про зміну місцезнаходження платника податків).

Далі контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням передає облікову справу платника податків та інші документи щодо адміністрування податків, зборів контролюючому органу за основним місцем обліку разом із одним примірником повідомлення за формою № 11-ОПП або після закінчення бюджетного року, якщо це платник податків, визначений у п. 10.13 Порядку № 1588, або протягом двох робочих днів після зняття з обліку в інших випадках (п. 10.15 Порядку № 1588).

Координацію заходів щодо зняття з обліку юрособи, яка протягом року змінила місцезнаходження, що пов’язано зі зміною адміністративного району, у тому числі формування, видачу та направлення відомостей та довідок, передбачених розд. XI Порядку № 1588, проводить контролюючий орган, у якому платник податків перебуває на обліку за основним місцем обліку на момент отримання відомостей з ЄДР.

Зняття з обліку за попереднім місцезнаходженням здійснюється автоматично одночасно із взяттям на облік за новим місцезнаходженням. Інформація про зняття з обліку вноситься до ЄБДЮО. Взяття на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням здійснюється протягом місяця після отримання документів про зміну місцезнаходження.

Порядок сплати податків, зборів та подання звітності

У разі зміни місцезнаходження підприємства сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного року (ч. 8 ст. 45 Бюджетного кодексу, п. 10.13 Порядку № 1588).

До того ж, щодо таких податків воно подає в контролюючий орган за попереднім місцем реєстрації податкові декларації (розрахунки, звіти) та виконує інші обов’язки платника податків, а контролюючий орган стосовно такого платника податків здійснює адміністрування таких податків та зборів (п. 7.3 Порядку № 1588).

У такому разі відповідно до п. 10.13 Порядку № 1588 до закінчення року юрособи обліковуються в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що вони є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що вони є платниками податків з наступного року.

ПДФО та ВЗ.

Такий порядок повною мірою стосується сплати ПДФО та ВЗ. Отже, до закінчення поточного бюджетного року підприємство сплачує ПДФО, ВЗ і подає Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за попереднім місцезнаходженням (див. ЗІР, підкатегорія 103.25).

ЄСВ.

З ЄСВ ситуація дещо інша. І ось чому. Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 6 Закону від 08.07.10 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зі змінами та доповненнями, платник ЄСВ зобов’язаний подавати звітність та сплачувати до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Водночас згідно з п. 8 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435 (далі – Порядок № 435), якщо страхувальник (крім зазначених у п. 5, 6 розд. ІІІ Порядку № 435) із числа тих, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР), у звітному періоді змінює місцезнаходження або місце проживання, що пов’язано зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, Звіт із ЄСВ за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до податкового органу, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

Тобто в разі зміни суб’єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, він сплачує ЄСВ та подає Звіт із ЄСВ за новим місцем взяття на облік (див. ЗІР, підкатегорія 301.06).

Якщо платник із території проведення АТО

Зміна місце­знаходження підприємств із території проведення АТО або тимчасово неконтрольованої території (на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження) на територію в областях або м. Києві має свої особливості відповідно до ст. 4 Закону від 02.09.14 р. № 1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». Проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юросіб, якщо це територія проведення АТО, здійснюється держреєстраторами реєстраційних служб територіальних органів Мін’юсту України в областях та м. Києві.

У разі зміни місцезнаходження юрособи з території проведення АТО або тимчасово неконтрольованої території платник податків подає до контролюючого органу за новим місцезнаходженням, місцезнаходженням в областях та м. Києві заяву за формою № 1-ОПП або за формою № 5-ОПП із позначкою «Зміни», на підставі якої здійснюють обробку відомостей із ЄДР, а також взяття на облік платників податків за основним місцем обліку не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей із ЄДР чи заяв від платників податків (п. 5 наказу Мінфіну від 14.11.14 р. № 1127 «Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів»).

Для таких юросіб сплата податків та подання звітності здійснюються за новим місцезнаходженням із дати взяття на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (див. ЗІР, підкатегорія 119.14).

Джерело: "Баланс-Агро" № 45, який вийшов з друку 02.12.19 р.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!