Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Порядок проведення індексації в грудні 2018 року

December 19, 2018

Акценти статті:

  • обчислення ІСЦ для проведення індексації доходів у грудні виходячи з нового прожиткового мінімуму (далі – ПМ) для працездатних осіб;
  • роз’яснення щодо індексації зарплати різних категорій працівників;
  • нюанси індексації стипендій;
  • індексація зарплати новоприйнятих працівників.

Нормативне регулювання проведення індексації грошових доходів

Порядок проведення індексації грошових доходів населення затверджено постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі – Порядок № 1078).

Індексація нараховується в разі, якщо величина ІСЦ, обчисленого наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації, установлений у розмірі 103 %.

Індексації підлягають грошові доходи в межах ПМ, установленого для працездатних осіб. Розміри ПМ на 2018 рік визначено ст. 7 Закону від 07.12.17 р. № 2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Розмір ПМ для працездатних осіб з 1 грудня становить 1 921 грн.

У разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення ІСЦ у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1, або 100 %.

Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення грошових доходів населення.

Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суми індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, то сума індексації в цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і дорівнює різниці між сумою індексації та розміром підвищення доходу.

У разі зростання зарплати за рахунок інших її складових без підвищення тарифних ставок (окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення зарплати. Якщо відбувається підвищення тарифної ставки (окладу), то в місяці підвищення враховуються всі складові зарплати, які не мають разового характеру.

Сума індексації визначається як результат множення доходу, що підлягає індексації, на величину приросту споживчих цін, поділений на 100.

Обчислені суми індексації в грудні

Для проведення в грудні 2018 року індексації грошових доходів слід застосовувати індекси, наведені в таблиці.

Повний текст консультації можна безкоштовно завантажити з "Баланс-Бюджет" № 51, який вийшов з друку 17.12.18 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!