Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Обкладення ПДФО витрат, понесених учасниками змагань

June 15, 2021

ПДФО

Чи обкладається ПДФО вартість проїзду, проживання та харчування учасників спортивних заходів – спортсменів – осіб з інвалідністю під час проведення тренувань, змагань або навчально-тренувальних зборів? За якою ознакою відображаються такі виплати в додатку 4ДФ до Розрахунку?

Загальні правові, організаційні, соціальні та економічні основи діяльності у сфері фізичної культури і спорту визначено Законом від 24.12.93 р. № 3808-ХІІ «Про фізичну культуру і спорт» (далі – Закон № 3808).

Як передбачено ст. 47 Закону № 3808, фінансування розвитку фізкультури і спорту здійснюється відповідно до цього Закону та інших нормативно-правових актів за кошти відповідного державного та місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Оподаткування доходів фізосіб регламентується розд. IV Податкового кодексу (далі – ПК). Платниками ПДФО є фізособи-резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні (пп. 162.1.1 ПК). Об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (пп. 163.1.1 ПК).

Перелік доходів, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, наведено в ст. 165 ПК. До нього, зокрема, включено: суми коштів, надані всеукраїнськими громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та їх спілками платникам податку – учасникам конгресів, симпозіумів, зборів, конференцій, пленумів, з’їздів, фестивалів, виставок, концертів, реабілітаційних заходів, фізкультурно-спортивних заходів та конкурсів, які провадяться такими організаціями, як компенсація витрат на проживання, харчування та проїзд до місця проведення заходів та назад (пп. 165.1.42 ПК).

Водночас відповідно до пп. 164.2.17 ПК до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПК) у вигляді, зокрема:

  • суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за кошти бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розд. ІV ПК (пп. «г» пп. 164.2.17 ПК);
  • вартості харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених ПК для оподаткування прибутку підприємств (абзац перший пп. «б» пп. 164.2.17 ПК).

Додатково до винятків, передбачених пп. «а» пп. 164.2.17 ПК, не вважаються додатковим благом платника (пп. «б» пп. 164.2.17 ПК):

  • отримані кошти, вартість послуг, проживання, проїзду, харчування, спортивного одягу, аксесуарів, взуття та інвентарю, колясок для осіб з інвалідністю, серед іншого такі, що призначені для участі осіб з інвалідністю в фізкультурно-реабілітаційних та спортивних заходах, лікарських та медико-відновлюваних засобів та інших доходів, наданих (виплачених) платнику податку – учаснику спортивних (крім професійного спорту), фізкультурно-оздоровчих заходів, заходів із фізкультурно-оздоровчої діяльності та фізкультурно-спортивної реабілітації, що фінансуються з бюджету та/або бюджетними організаціями, іншими неприбутковими організаціями, унесеними до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату надання таких коштів (абзац другий);
  • сплачена закладом культури вартість товарів та послуг, а саме проїзду, проживання, харчування, охорони, страхування, медичного обслуговування, тренування, що пов’язані з участю такого платника у створенні та показі (проведенні) культурних, зокрема гастрольних, заходів, якщо це передбачено умовами договору з такими платниками (абзац четвертий).

Водночас ця норма не містить посилань на те, що доходи, отримані платником податку – учасником спортивних заходів у вигляді, зокрема, вартості проживання, проїзду, харчування, не обкладаються ПДФО. Зазначене лише вказує на те, що такі доходи не є додатковим благом (ЗІР, категорія 103.02). Оскільки ці доходи не вважаються додатковим благом, вони не включаються до оподатковуваного доходу, а отже, і не обкладаються ПДФО.

Згідно з пп. 164.2.20 ПК до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються також інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПК.

Отже, витрати, що відшкодовуються учасникам спортивних заходів – спортсменам – особам з інвалідністю під час проведення тренувань, змагань або навчально-тренувальних зборів, не обкладаються ПДФО, отже, й у звітності не відображаються.

А от сума понаднормових витрат, які визнані як додаткове благо згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, наведеним у додатку 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4 (далі – Порядок № 4, Розрахунок), відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку з ознакою доходу «118» (п. 4 розд. IV Порядку № 4).

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 23, який вийшов з друку 14.06.21 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!