Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

На підприємстві практиканти із закладу профтехосвіти

October 19, 2020

Із цієї статті ви дізнаєтеся:

  • якими нормами законодавства регламентуються відносини підприємства із практикантами;
  • які документи необхідно оформити у випадку проходження практики учнями закладу професійної або професійно-технічної освіти;
  • чи потрібно повідомляти орган ДПС про прийняття практикантів;
  • як оплачується праця практикантів;
  • чи ведеться трудова книжка на учнів, які проходять виробничу практику.

Багато підприємств надають можливість пройти в них виробничу практику учням закладів професійної або професійно-технічної освіти (далі – ЗПТО). Але при цьому часто не знають, які саме документи та в якому порядку потрібно оформити. Сьогодні розповімо про все по порядку та надамо відповіді на запитання, що виникають.

Зверніть увагу! У даній консультації ми розглядаємо тільки правила оформлення практикантів із ЗПТО, а для практикантів із вишів діють інші правила.

Відповідаємо на запитання

Якими нормативними документами регламентуються відносини між підприємством і практикантом ЗПТО?

Основні документи, якими слід керуватися, це:

  • Закон від 10.02.98 р. № 103/98-ВР «Про професійну (професійно-технічну) освіту» (далі – Закон № 103);
  • Порядок надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затверджений постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992 (далі – Порядок № 992).

Які документи потрібно оформити підприємству, що приймає на практику учня із ЗПТО?

Насамперед необхідно:

  • укласти із ЗПТО договір не пізніше ніж за 2 тижні до початку практики (п. 8 Порядку № 992);
  • видати наказ по підприємству про проходження виробничої практики (п. 9 Порядку № 992).

Як повинен бути оформлений договір між ЗПТО та підприємством, на якому буде проходити практика?

Договір про проходження виробничої практики складається на основі типового договору, форму якого наведено в додатку до Порядку № 992.

У цьому договорі повинні бути зазначені:

  • кількість учнів, слухачів за професіями, спеціальностями та спеціалізаціями;
  • строки, умови та порядок проведення виробничої практики;
  • забезпечення відповідних умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог;
  • інші взаємні зобов’язання сторін;
  • умови оплати праці практикантів;
  • строк дії договору.

Зверніть увагу! Порядок № 992 передбачає різні варіанти оплати праці практикантів (докладніше див. нижче). Формулюючи цю умову в договорі, ви можете вибрати для себе найбільш прийнятний варіант.

Які документи зобов’язані передати підприємству ЗПТО?

Крім укладання договору ЗПТО зобов’язані передати підприємству не пізніше ніж за 2 тижні до дня початку практики (п. 15 Порядку № 992):

  • списки учнів, слухачів із зазначенням прізвищ майстрів – керівників професійно-практичної підготовки від навчальних закладів;
  • освітні програми з виробничого навчання та виробничої практики на виробництві або у сфері послуг.

Яку інформацію треба включити до наказу про виробничу практику?

Наказ слід видати до початку виробничої практики. У ньому повинні бути зазначені (п. 9 Порядку № 992):

  • дата початку та закінчення практики;
  • робоче місце або навчально-виробнича дільниця, на якій буде працювати учень-практикант;
  • види робіт згідно з робочими освітніми програмами;
  • особи, відповідальні за проведення виробничої практики, створення умов і забезпечення безпеки праці практикантів (такі особи призначаються із числа інженерно-технічних працівників і кваліфікованих працівників підприємства);
  • система оплати праці практикантів за фактично виконаний обсяг робіт згідно із затвердженими нормами праці, а також умовами договору, укладеного між ЗПТО та підприємством.

Не забудьте! Практикантів необхідно проінструктувати та ознайомити під підпис із документами з охорони праці.

Адже з моменту розподілу учнів на робочі місця або навчально-виробничі дільниці на них поширюються права та обов’язки щодо виконання правил охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та безпеки життєдіяльності, правил внутрішнього трудового розпорядку та інших правил і норм, які діють на підприємстві для відповідних професій і спеціальностей (п. 10 Порядку № 992).

Чи потрібно повідомляти орган ДПС про прийняття на роботу практикантів?

Ні, не потрібно. За загальним правилом, установленим п. 7 Порядку № 992, учні ЗПТО на час виробничої практики не включаються до штатного складу (списку) підприємства та до штатного розпису. А це означає, що трудовий договір із ними не укладається, хоча вони й трудяться на даному підприємстві та отримують плату за свою працю й правила охорони праці на них поширюються. Адже договір у підприємства укладено не із практикантом, а із ЗПТО.

А повідомляти орган ДФС про прийняття на роботу потрібно тільки у випадку укладення із працівником трудового договору (ст. 24 КЗпП, постанова КМУ від 17.06.15 р. № 413).

Такої ж думки дотримується й Держпраці в листі від 19.05.17 р. № 5783/4.1/4.1-ДП-17.

У якому порядку підприємство оплачує працю практикантів із ЗПТО?

Учням, які проходять виробничу практику, підприємство нараховує заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт (п. 17 Порядку № 992). Така зарплата нараховується відповідно до затвердженої на даному підприємстві системи оплати праці – за нормами, розцінками, ставками (окладами), з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок.

Сам же порядок виплати буде залежати від того, що передбачено в договорі із ЗПТО. Тут можливі варіанти, передбачені п. 17, 18 Порядку № 992. Так, гроші за роботу під час виробничої практики підприємство може виплачувати:

  • або безпосередньо учневі-практикантові;
  • або через ЗПТО (підприємство перераховує гроші на рахунок закладу освіти, а виплату безпосередньо працівникові буде здійснювати цей заклад).

Увага! У будь-якому разі гроші повинні бути виплачені/перераховані протягом 5 днів після виплати зарплати працівникам підприємства.

Крім того, умовами договору може бути передбачено, що 50 % заробітної плати, нарахованої практикантові, повинні бути спрямовані підприємством на рахунок ЗПТО для провадження його статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази, соціального захисту учнів, проведення культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи. Таким чином, якщо дана умова передбачена договором, учень-практикант отримає на руки тільки 50 % від нарахованої суми.

Чи потрібно вести табель обліку робочого часу на практикантів?

Так, потрібно. Як ми вже сказали, із практикантами не укладається трудовий договір, їх не включають до штатного розпису, а за загальним правилом табель ведеться на штатних працівників підприємства. Однак необхідність ведення обліку робочого часу випливає безпосередньо з вимог Порядку № 992.

Так, згідно з п. 7 Порядку № 992 тривалість роботи учнів повинна відповідати часу, визначеному робочими навчальними планами, програмами й не повинна перевищувати тривалості робочого часу, установленого законодавством для відповідної категорії працівників.

Крім того, п. 11 Порядку № 992 передбачено, що підприємство зобов’язане забезпечити технічний контроль, облік виконаних кожним учнем робіт та оплату праці за фактично виконаний обсяг робіт відповідно до встановлених норм праці (норм часу, виробітку, обслуговування).

А як можна виконати ці вимоги, не забезпечивши облік робочого часу учнів-практикантів? Правильно, ніяк. Тому без обліку робочого часу в даному випадку не обійтися.

Чи потрібно підприємству оформляти трудову книжку на практикантів ЗПТО?

Саме підприємство, де учень проходить практику, не робить записи в трудових книжках практикантів. Однак період проходження виробничої практики може бути внесений до трудової книжки практиканта залежно від конкретної ситуації, а саме:

  • якщо в практиканта уже є трудова книжка – запис про проходження виробничої практики до неї вносить заклад освіти, де він навчається. Такий запис робиться на підставі довідки, виданої підприємством, де учень проходив практику. У такій довідці необхідно вказати спеціальність, кваліфікацію, посаду та час роботи учня-практиканта на підприємстві (п. 2.16 Інструкції, затвердженої наказом Мінпраці від 29.07.93 р. № 58, далі – Інструкція № 58);
  • якщо в практиканта ще немає трудової книжки тоді запис зроблять на підприємстві, на яке учень у подальшому працевлаштується та де на нього роботодавець заведе трудову книжку. Такий запис теж здійснюється роботодавцем на підставі довідки, виданої підприємством, на якому учень проходив практику (п. 2.18 Інструкції № 58).

Таким чином, підприємство, де учень проходить практику, повинне видати довідку (на вимогу практиканта), на підставі якої запис до трудової книжки зробить або заклад освіти, де він навчається, або в майбутньому – роботодавець, куди влаштується цей учень.

Висновки

  1. Для проходження на підприємстві виробничої практики учнями ЗПТО між підприємством і ЗПТО укладається договір, а підприємство видає відповідний наказ.
  2. Оплата праці учнів проводиться за фактично виконаний обсяг робіт, гроші виплачуються відповідно до умов договору (тут можуть бути варіанти).
  3. Повідомляти орган ДПС про прийняття практикантів не потрібно.
  4. Записи до трудових книжок практикантів підприємство не робить, але видає довідку про проходження виробничої практики для внесення такого запису за місцем навчання практиканта (або ж за місцем майбутньої роботи, якщо в практиканта поки що немає трудової книжки).

Джерело: "Баланс" № 42, який вийшов з друку 19.10.20 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!