Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи може головбух працювати без підлеглих?

October 23, 2019

На підприємстві працює головний бухгалтер, у підпорядкуванні в якого немає бухгалтерів. Чи не є це порушенням і чи можуть за це оштрафувати?

Ні, не є. Головний бухгалтер може працювати на підприємстві навіть при відсутності бухгалтерської служби. Пояснимо чому.

Як уважають Мінфін (Лист № 35210) і Мінсоцполітики (Лист № 28), посада головного бухгалтера вводиться в штат тільки у випадку створення на підприємстві бухгалтерської служби. Головні їхні аргументи такі:

  • така форма організації бухобліку, як уведення в штат підприємства посади головного бухгалтера без бухгалтерської служби, законом не передбачена. А якщо на підприємстві немає бухгалтерської служби, то вести бухоблік повинен просто бухгалтер;
  • у кваліфікаційних вимогах посади «головний бухгалтер» (розд. 1 Випуску Довідника № 336) зазначено, що головний бухгалтер здійснює керівництво співробітниками бухгалтерської служби підприємства.

Однак ми не згодні з такою позицією. У Листі № 28 ідеться про бюджетні організації, а не про комерційні підприємства. Адже в цьому листі Мінсоцполітики посилається на Типове положення № 59, яке стосується виключно бухгалтерської служби бюджетної організації.

Нагадаємо: листи Мінфіну та Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами. Вони носять інформаційний, рекомендаційний характер. Тобто роботодавці не зобов’язані їх виконувати.

Згідно із ч. 3 ст. 64 ГК підприємство приватної власності самостійно визначає свою організаційну структуру, установлює чисельність працівників і штатний розпис. Зазначимо, що в ч. 4 ст. 8 Закону № 996 зазначено, що бухгалтерська служба створюється на чолі з головним бухгалтером.

Ні в Законі № 996, ні в інших нормативно-правових актах не зазначено, що посади в бухгалтерській службі повинні бути зайняті. Тому вони можуть бути й вакантними. Чисельність працівників цієї служби теж не регулюється законодавством. Значить, у бухгалтерії може числитися тільки один співробітник – головний бухгалтер.

А найважливіше – ніяких санкцій за те, що на підприємстві працює один головбух без бухгалтерської служби, законодавством не передбачено. Тому якщо у вас працює головбух, у якого немає в підпорядкуванні бухгалтерів, не потрібно переводити його в рядові бухгалтери. Якщо ж ви хочете перестрахуватися, щоб уникнути зайвих пояснень із контролюючими органами, можна внести зміни до штатного розпису. Для цього пропонуємо вам два варіанти дій:

  1. Створити бухгалтерську службу як окремий структурний підрозділ. Підприємство має право самостійно визначити кількість і зайнятість посад.

2. Унести зміни до штатного розпису: замість посади «головний бухгалтер» увести посаду «бухгалтер». При цьому слід пам'ятати, що при переведенні співробітника на іншу посаду треба враховувати вимоги, установлені трудовим законодавством. Тобто попередити головбуха про переведення необхідно за два місяці, адже таке переведення уважається істотною зміною умов праці (ст. 32 КЗпП). Таке переведення можливе тільки зі згоди співробітника. У випадку незгоди з переведенням працівник підлягає звільненню за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Джерело: Практичне керівництво № 19, 2019.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!