Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Яка тривалість розгляду тендерної пропозиції?

February 15, 2019

Відповідно до ч. 4 ст. 28 Закону від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (далі — Закон № 922) строк розгляду тендерної пропозиції, яка за результатами оцінки визначена найбільш економічно вигідною, не повинен перевищувати 5 робочих днів (далі – р. д.) з дня визначення такої пропозиції. Цей строк може бути аргументовано продовжено замовником до 20 р. д. Чи може загальний максимальний строк оцінки пропозицій перевищувати 20 р. д. із дня визначення найбільш економічно вигідної пропозиції? Якими є підстави та процедура продовження цього строку?

Як передбачено ч. 1 ст. 28 Закону № 922, оцінку тендерних пропозицій проводить автоматично електронна система закупівель (далі – ЕСЗ) на основі критеріїв і методики оцінки, зазначених замовником у тендерній документації, та шляхом застосування електронного аукціону.

Після оцінки тендерних пропозицій замовник розглядає їх на відповідність вимогам тендерної документації із переліку учасників, починаючи з учасника, пропозиція якого за результатом оцінки визначена найбільш економічно вигідною (ч. 4 ст. 28 Закону № 922). Строк розгляду такої пропозиції не повинен перевищувати 5 р. д. із дня її визначення найбільш економічно вигідною.

Водночас згідно із ч. 4 ст. 28 Закону № 922 замовник має право продовжити строк розгляду тендерної пропозиції до 20 р. д., обґрунтувавши це відповідними аргументами.

Підставами для продовження цього строку можуть бути:

  • необхідність звернутися до відповідного органу чи організації за отриманням даних щодо цієї пропозиції або учасника, зокрема для перевірки достовірності інформації, наданої учасником у пропозиції;
  • необхідність аналізу технічного завдання фаховими спеціалістами замовника, зокрема технічними спеціалістами (будівельниками, айтішниками та іншими), якщо серед членів тендерного комітету немає таких спеціалістів. Тобто в замовника можуть створюватися робочі групи для аналізу тих чи інших питань із технічних вимог до предмета закупівлі та технічної частини тендерної пропозиції учасника й надання за результатами аналізу відповідних висновків, рекомендацій для розгляду тендерним комітетом.

А тепер розберемося, як правильно продовжити строк розгляду пропозиції.

Так, згідно з ч. 1 ст. 251 Цивільного кодексу (далі – ЦК) строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Важливо: відповідно до ч. 1 ст. 253 ЦК перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

При цьому, якщо строк установлено для вчинення дії, вона може бути вчинена до закінчення останнього дня строку (ч. 1 ст. 255 ЦК).

Отже, строк розгляду тендерної пропозиції починаємо відлічувати з наступного дня після визначення ЕСЗ за результатами аукціону найбільш економічно вигідної пропозиції. І якщо для розгляду пропозиції недостатньо 5 р. д., то ми продовжуємо їх до 20 р. д. (іншими словами, 5 р. д. входять до складу 20 р. д.).

Оскільки продовження цього строку є правом замовника, йому не обов’язково розглядати пропозицію протягом усіх 20 р. д. Він може зробити це раніше.

Увага! Не забуваймо, що закон вимагає у разі продовження строку розгляду тендерної пропозиції ще й оприлюднити повідомлення про це в ЕСЗ.

Що ж стосується того, чи може загальний максимальний строк оцінки пропозицій перевищувати 20 р. д., то варто звернути увагу на такий момент.

Як передбачено ч. 4 ст. 28 Закону № 922, у разі відхилення тендерної пропозиції, яка за результатами оцінки визначена найбільш економічно вигідною, замовник розглядає наступну тендерну пропозицію із переліку найбільш економічно вигідних.

Тож проведений аналіз показує, що законодавством замовнику надано право продовжувати строк розгляду кожної тендерної пропозиції до 20 р. д., якщо для такого продовження є підстави. Тому якщо, наприклад, у відкритих торгах взяли участь три учасники, то загалом строк розгляду усіх пропозицій може становити 60 р. д. за наявності підстав для продовження строку розгляду кожної із трьох пропозицій до 20 р. д.

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 6, який вийшов з друку 11.02.19 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!