Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Якщо операцію «службове внесення» не виконано

December 13, 2019

Ситуація

У скриньці РРО магазину на ніч залишалася виручка в межах ліміту каси, установленого на підприємстві (після проведення операції «Службова видача»). Уранці перед початком роботи магазину операцію «Службове внесення» не було виконано. І лише ввечері, перед здаванням готівкової виручки в банк, касир виявив цю помилку.


Аналіз ситуації

Навіщо потрібна операція «Службове внесення»

Операція «Службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків до моменту проведення першої розрахункової операції після виконання Z-звіту (п. 6 розд. III Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547, далі – Порядок № 547).

Сума «службового внесення» відображається в Х-звіті та Z-звіті (п. 15, 17 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.02 р. № 199).

До чого призвела помилка

Помилка касира призвела до того, що сума, яка знаходилася у скриньці РРО, не потрапила до денного звіту. А значить, виникла невідповідність між сумою готівки на місці проведення розрахунків і сумою, зазначеною в денному звіті.

Якими будуть наслідки

Тут має значення величина невідповідності між сумами у скриньці РРО і в денному звіті. Штраф застосовується, якщо розбіжність становить більше 10 % МЗП (мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року) (п. 1 ст. 17 Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР). У 2019 році це 417,80 грн.

Причому штраф можуть застосувати, якщо факт порушення буде виявлено протягом календарного року після порушення.

Сума штрафу становить:

  • за порушення, скоєне вперше, – 1 грн;
  • за кожне наступне порушення – 100 % вартості товарів (послуг), проданих із порушенням. Ми вважаємо, що цей штраф застосовується тільки до суми невідповідності.

Візьміть до відома! Невідповідність суми готівки в касі даним денного звіту можна виявити тільки при фактичній перевірці. Якщо помилку виправлено і на момент перевірки невідповідності немає, то і штраф не застосовується.

Виправлення помилки

У цій ситуації касирові необхідно того самого вечора після виявлення помилки виконати операцію «Службове внесення» на суму виручки, яка ночувала у скриньці РРО. Після цього треба виконати операцію «Службова видача» на всю суму готівки, яка вилучається зі скриньки РРО для інкасації в банк, і сформувати Z-звіт. У результаті в пам'яті РРО залишиться правильна інформація про залишок готівки в скриньці РРО. А значить, ніякої невідповідності наступного робочого дня вже не буде.

Завважимо, що в цій ситуації касир помітив свою помилку того ж дня, коли її можна виправити, що називається, по гарячих слідах. А буває, що помилку виявляють після декількох днів або набагато пізніше. Але це вже інша ситуація, про яку ми розповімо наступного разу.

Висновки

Своєчасне виконання операцій «Службове внесення» забезпечить відповідність суми готівки на місці проведення розрахунків і суми, зазначеної у Х- або Z-звіті. Проста рутинна операція убереже ваше підприємство від штрафних санкцій.

Джерело: "Баланс" № 95-96, який вийшов з друку 09.12.19 р.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!