Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Річна звітність єдинників-2019. Читайте у свіжому випуску «БАЛАНСу»!

January 17, 2019

Дорогі друзі!

Представляємо до вашої уваги «БАЛАНС» 2019, № 6-7, який виходить з друку 21.01.19 р.


ТЕМА НОМЕРА

Затрати на транспортування продукції та оплату експедиторських послуг – це витрати підприємця-загальносистемника
Індивідуальна податкова консультація ДФС від 17.12.18 р. № 5255/Х/99-99-13-01-02-14/ІПК

У підприємця-загальносистемника трактор є, а витрат на його утримання – немає
Індивідуальна податкова консультація ДФС від 17.12.18 р. № 5256/П/99-99-13-01-02-14/ІПК

Підприємець змінив податкову адресу: коли перереєструвати книгу доходів?
Індивідуальна податкова консультація ДФС від 18.09.18 р. № 4069/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК

Поворотна фіндопомога отримана підприємством до переходу на сплату ЄП: чи потрібно її оподатковувати через рік?
Індивідуальна податкова консультація ДФС від 22.06.18 р. № 2798/6/99-99-12-02-04-15/ІПК

Декларація юросіб – єдинників третьої групи
Акценти цієї статті: у який строк і за якою формою подається Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) (далі – декларація) за 2018 рік; які основні правила заповнення декларації.

Декларація єдинників-фізосіб
Декларацію за 2018 рік (не обов'язково в електронному вигляді) повинні подати єдинники-фізособи: першої та другої групи – не пізніше 1 березня 2019 року; третьої групи – не пізніше 11 лютого.
Єдинники, які протягом звітного року перейшли до другої або третьої групи, перевищили обсяг доходу, установлений для них пп. 1 і 2 п. 291.4 ПК, або самостійно прийняли рішення щодо переходу на загальну систему оподаткування, повинні подати річну декларацію не пізніше 11 лютого.
Сплатити суму податкового зобов'язання, розрахованого в декларації за 2018 рік, потрібно не пізніше 19 лютого.
Підприємці – єдинники першої та другої груп, зареєстровані в IV кварталі 2018 року, не пізніше 11 лютого додатково повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за IV квартал 2018 року.

Декларація підприємця на загальній системі
Акценти цієї статті: на що слід зважити підприємцеві при заповненні річної декларації; які особливості заповнення декларації; у які строки треба подати річну звітність і сплатити ПДФО і військовий збір.

Річний звіт підприємця з ЄСВ за себе
Акценти цієї статті: на що слід зважити підприємцеві при заповненні Звіту з ЄСВ за формою № Д5; як відображаються у Звіті суми нарахованого та сплаченого протягом року ЄСВ підприємцями на загальній і спрощеній системі оподаткування; як заповнити Звіт, якщо у звітному році підприємець змінив систему оподаткування; у які терміни треба подати річну звітність і сплатити ЄСВ.

Звіт про пільги: правила та приклади
У цій консультації ми розглянемо, як платникам податку на прибуток розрахувати суму пільг, коли платникам ПДВ потрібно подавати Звіт, а коли – ні, які особливості його заповнення при здійсненні різних операцій.
Крім того, ми поговоримо про ті пільги, право на використання яких передбачене не тільки Податковим кодексом (далі – ПК), але й рішеннями місцевих органів влади (міськими, сільськими, селищними радами). Нагадаємо, що відповідно до п. 12.4 ПК сільським, селищним і міським радам надано повноваження встановлювати ставки місцевих податків і зборів, а також надавати податкові пільги за такими податками і зборами.
Ми покажемо на прикладах, як відобразити у Звіті податкові пільги з податку на майно. Підкажемо, коли несплата податку є пільгою, а коли – ні.


ТРУДОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ

Робота жінок у нічний час: коли це можливо?
Ситуація. У КЗпП передбачено обмеження на роботу жінок у нічний час. Зокрема, у ст. 175 КЗпП сказано, що залучати жінок до роботи в нічний час не можна, за винятком деяких видів галузей. Перелік таких галузей затверджує КМУ. Однак такий перелік дотепер не затверджений.
У чому питання. Чи може роботодавець приймати жінок на посади, які передбачають роботу в нічний час (наприклад, сторож, оператор і т. д.)?
Коротка відповідь. Так, можна, для цього достатньо отримати згоду жінки.

Відпустка після військової служби
Співробітники, які вийшли на роботу після проходження військової служби, мають право взяти щорічну основну відпустку. Адже час військової служби включається до стажу роботи, який надає право на щорічну основну відпустку.
Однак щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці або за особливий характер праці не надаються працівникам за період проходження військової служби. Це пояснюється тим, що в цей час співробітник не виконує шкідливої або важкої роботи, за яку гарантується додатковий відпочинок.

Оформляємо на роботу віддаленого співробітника
Порядок оформлення на роботу віддаленого співробітника такий самий, як і будь-якого іншого співробітника. Проте є нюанси. У трудовому договорі або в наказі про прийняття на роботу слід зазначити, що адреса, за якою трудитиметься такий співробітник, є місцем його постійної роботи. Надалі його поїздки з місця постійної роботи до офісу підприємства, який знаходиться в іншій місцевості, можна буде оформляти як службові відрядження.


ПОДАТКОВИЙ КАЛЕНДАР

Календар бухгалтера на поточний тиждень


НОВИНИ

ДФС реорганізують у державні служби – податкову і митну. Як переносяться робочі дні цього року. Що зміниться у веденні касових операцій банками

Які дитячі оздоровчі заклади є неатестованими. Установлено мінімальні вимоги безпеки під час використання ЗІЗ. Затверджено переклад Таксономії фінзвітності за МСФЗ


ІНТЕРНЕТ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА

Розроблено новий порядок повернення податків. У ДФС створено Департамент ТЦУ та міжнародного оподаткування. Установлено значення коефіцієнта індексаціі НГО земель за 2018 рік

Коли майнова декларація не подається. Про пільги на ввезення автівок на єврономерах. ДРС оприлюднила низку роз’яснень щодо перевірок підприємців


ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

Валютні операції – 2019: точкові поліпшення на тлі звичних обмежень
Із цього огляду ви дізналися про ключові зміни і нововведення, пов'язані з валютними операціями, що допоможе вам швидше зорієнтуватися в робочих ситуаціях, які виникають на практиці.


СУДОВА ПРАКТИКА

Підписання прибуткового касового ордера працівником, який перебуває у відпустці, не приводить до недійсності касового ордера
Сам по собі факт підписання ПКО касиром, який перебував у відпустці, не дає підстав для визнання даного документа недійсним (постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 19.11.18 р.,ЄДРСР, реєстр. № 78126922)

Оформити на стажування можна тільки студентів вишів та учнів ПТНЗ, причому стажуватися вони можуть тільки у вільний від навчання час
Роботодавець не надав суду докази в обґрунтування своєї позиції (цивільно-правовий договір, договір про стажування і т. п.). У зв'язку із цим суд визнав правомірними висновки органу Держпраці про те, що між позивачем і фізособами на дату проведення інспекційного відвідування були ознаки трудових відносин (рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 20.12.18 р., ЄДРСР, реєстр. № 78761053)


АНАЛІЗ ДОКУМЕНТІВ І РОЗ’ЯСНЕНЬ

Виправлена помилка: за який період нараховується пеня?
Індивідуальна податкова консультація ДФС від 02.01.19 р. № 13/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

Коли податковий кредит із ПДВ можна визнати на підставі електронної митної декларації
Індивідуальна податкова консультація ГУ ДФС у Львівській області від 28.12.18 р. № 5465/ІПК/13-01-12-01-10

Штраф за невчасну реєстрацію ПН/РК
Індивідуальна податкова консультація ГУ ДФС у Запорізькій області від 28.12.18 р. № 5467/ІПК/08-01-12-01-06

Дивіденди – кожного місяця: на що слід зважити єдиннику?
Індивідуальна податкова консультація ГУ ДФС в Одеській області ід 30.08.18 р. № 3769/ІПК/15-32-12-04-21

Передача пального на відповідальне зберігання не є реалізацією підакцизних товарів
Індивідуальна податкова консультація ГУ ДФС у Запорізькій області від 29.12.18 р. № 5481/ІПК/08-01-40-04-16

Які штрафи загрожують роботодавцеві за неоплату роботи в нічний і вечірній час?
Лист Мінсоцполітики України від 09.11.18 р. № 21841/0/2-18/28

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!