Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Анонс «Баланс-Агро» № 29, 2021

July 22, 2021

Кому надане зелене світло на купівлю сільгоспземлі?
З 01.07.21 р. стартував перший етап земельної реформи. Із цієї дати знято заборону на придбання землі, що раніше була підмораторною, громадянами України. Юрособи отримають право купити сільгоспземлю через 2,5 року – з 01.01.24 р. А ось іноземні громадяни не зможуть придбавати сільгоспземлі ні зараз, ні після 01.01.24 р. Така можливість у них з'явиться тільки в разі проведення всеукраїнського референдуму.
Здавалося б, тепер громадяни можуть вільно продавати і купувати сільгоспземлі. Проте ця категорія земель, як і раніше, перебуває в зоні підвищеної уваги держави.
Зокрема, нотаріус ще до укладання правочину з придбання сільгоспземлі перевірятиме фізособу-придбавача на «благонадійність», а саме: її громадянство, застосування до неї будь-яких санкцій, членство в терористичних організаціях тощо.
Але, навіть якщо придбавач землі успішно пройде таку перевірку, спрацює ще одне обмеження: ліміт за кількістю гектарів в одні руки. У період з 01.07.21 р. по 01.01.24 р. фізособа може придбати у власність не більше 100 га земельних ділянок сільгосппризначення. З 01.01.24 р. цей ліміт збільшиться до 10 тис. га. Якщо ж ліміт буде перевищено, держава має право конфіскувати надлишки.
Також законодавець поклопотався й про інтереси орендарів. Як і раніше, при зміні власника земельної ділянки договір оренди не припиняється. До того ж орендар має переважне право на купівлю сільгоспземлі (за умови, що відсутня особа, яка має спеціальний дозвіл на видобуток корисних копалин на такій ділянці). Якщо власник землі відразу вирішить продати земельну ділянку третій особі, не запропонувавши її викупити орендареві, останній має право на захист своїх інтересів у судовому порядку.
Є хороші новини й для громадян, яким належать земельні ділянки на праві постійного користування і довічного успадкованого володіння. Вони можуть викупити такі ділянки з розстроченням до 10 років. Проте, як здійснюватиметься ця процедура на практиці, покаже час.
У матеріалах цього спецвипуску ви знайдете відповіді на найбільш актуальні запитання, пов'язані з відкриттям ринку землі. Наші консультації допоможуть вам стати юридично грамотними, а отже, і впевненими учасниками ринку землі.

«БАЛАНС-АГРО» – нічого зайвого, тільки важливе!

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС-АГРО» на II півріччя 2021 року,
будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 370-44-25, (044) 333-91-40, (067) 544-07-31 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті у разділі «Магазин».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!