Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Фінансові інструменти для успішного агробізнесу

February 18, 2020

Шановні колеги! Пропонуємо вам ознайомитись зі змістом випуску «БАЛАНС-АГРО» № 10 «Школа бухгалтера агробізнесу».
Напередодні посівної кампанії, а також імовірного відкриття ринку землі перед сільгосппідприємствами гостро стоїть питання залучення додаткових грошових коштів. Доступ до фінансування для малих та середніх сільськогосподарських виробників, на жаль, залишається обмеженим із різних причин.
У цьому випуску «Школи бухгалтера агробізнесу» ми розглянули три найбільш популярних і доступних для аграріїв інструменти для залучення коштів: банківський кредит, залучення коштів засновників (на поворотній і безповоротній основі), а також продаж сільгосппродукції на підставі форвардних контрактів.
Одним із найпоширеніших механізмів залучення коштів є банківське кредитування. Для сільгосптоваровиробників воно є привабливим, зокрема, через можливість отримання від держави компенсації процентів за такими кредитами за програмами держпідтримки аграріїв.
Залучення коштів засновників також широко застосовується на практиці. Сільгосппідприємства можуть отримувати від них кошти як на поворотній основі (шляхом укладення договору позики), так і на безповоротній (шляхом укладення договору дарування).
Форвардні закупівлі зерна – це одна з програм державної підтримки сільського господарства. Вона полягає в закупівлі зерна Аграрним фондом (зазвичай на початку року) за фіксованою ціною на умовах авансового платежу в розмірі 50 % його повної вартості. Але такі закупівлі мають і недолік, адже ціна на продукцію на момент постачання продукції за форвардним контрактом може виявитися невигідною для виробника.
У цьому випуску ми розповіли, як документально оформити залучення коштів за розглянутими напрямами, якими є переваги та недоліки того чи іншого виду фінансування, а також як оподаткувати та відобразити такі операції в бухобліку.
Для підготовки номера були використані матеріали довідника «Фінансові рішення для розвитку аграрного бізнесу», розробленого Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC).

«БАЛАНС-АГРО» – нічого зайвого, тільки важливе!

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС-АГРО» на 2020 року,
будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 370-44-25, (044) 334-62-70, (067) 544-07-31 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua ;
· на сайті у разділі «Магазин».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!