Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що зміниться в роботі підприємців та інших самозайнятих осіб у 2020 році

February 26, 2020

Законопроєкт від 30.08.19 р. № 1210 передбачає ряд змін у роботі підприємців, що застосовують як загальну, так і спрощену систему оподаткування, та інших самозайнятих осіб. У цілому зміни спрямовані на спрощення роботи фізосіб, які займаються бізнесом. Розглянемо докладніше основні зміни.

Взяття на облік самозайнятих осіб

Бюрократична процедура скорочена за часом і спрощена: відповідні зміни внесені до п. 65.5, 65.9 та 65.10 Податкового кодексу (далі – ПК). Зараз взяття на облік самозайнятої особи (визначення цього поняття наведене в пп. 14.1.226 ПК) відбувається не пізніше наступного робочого дня після отримання відомостей від державного реєстратора (для фізосіб-підприємців) або прийняття заяви від осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – незалежні особи) (п. 65.5 ПК). А відбуватиметься день у день. Тобто більш оперативно, що може бути важливо в кінці місяця.

Крім того, взяття на облік підприємця буде підтверджуватися відомостями, оприлюднюваними на порталі електронних сервісів. Це набагато зручніше, ніж отримання виписки з ЄДРПОУ, як це відбувається зараз.

Спрощується і процедура реєстрації незалежної особи, яка одночасно є підприємцем. Така особа братиметься на облік один раз – як фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. Разом з тим розмір штрафів за порушення встановленого в ст. 117 ПК порядку взяття на облік (реєстрацію) у контролюючих органах для незалежних осіб збільшується в два рази: зі 170 грн до 340 грн, а в разі неусунення таких порушень або повторного порушення протягом року – з 340 грн до 680 грн.

Зазначимо ще один важливий момент. Банки зобов'язані повідомляти контролюючі органи про відкриття рахунків платників податків (зокрема, самозайнятих осіб). У свою чергу, такі особи зобов'язані повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, у яких вони відкривають рахунки (п. 69.7 ПК; пп. 2 п. 62 розд. V Інструкції, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.03 р. № 492). За невиконання цієї вимоги зараз передбачений штраф у розмірі 340 грн (п. 118.3 ПК), а буде – 680 грн.

Штрафи за порушення податкового законодавства

Форма № 1ДФ (п. 119.2 ПК)

Це податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ).

Формулювання п. 119.2 ПК буде трохи змінене, а штрафи – збільшені в два рази (за перше порушення – 1 020 грн, за повторне протягом року – 2 040 грн). Штрафи встановлені за неподання, а також несвоєчасне подання, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані/виплачені фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податків та/або до зміни платника податків.

Як і зараз, ці штрафи не застосовуватимуться, якщо недостовірні відомості або помилки у формі № 1ДФ виникли у зв'язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ПК і були виправлені згідно з вимогами ст. 50 ПК.

Повідомлення за формою № 20-ОПП (п. 119.3 ПК)

У два рази (зі 170 грн до 340 грн) зросте штраф за оформлення документів, що містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків або з використанням недостовірного реєстраційного номера облікової картки (крім випадків, визначених п. 119.2 ПК).

Подання податкової звітності (п. 120.1 ПК)

У два рази (зі 170 грн до 340 грн.) зросте штраф за ненадання або несвоєчасне надання податкової звітності. При цьому виросте тільки штраф за порушення, виявлене вперше. Розмір штрафу за повторне протягом року порушення залишиться незмінним – 1 020 грн. за кожне порушення.

Зберігання первинки, облікових регістрів, звітності (п. 121.1 ПК)

У два рази (з 510 грн до 1 020 грн за перше порушення і з 1 020 грн до 2 040 грн – за повторне протягом року порушення) збільшено штраф за незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення та сплати податків і зборів протягом установлених ст. 44 ПК строків їх зберігання та/або за неподання оригіналів документів (крім документів, отриманих з ЄРПН) або їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПК.

Новий штраф для підприємців – єдинників першої та другої груп (п. 122.1 ПК)

З'явиться штраф за сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків фізособами – платниками ЄП першої та другої груп. Раніше штраф накладали тільки за несплату (неперерахування) таких сум. Розмір штрафу становитиме 50 % ставки ЄП.

Річ у тому, що у єдинників першої та другої груп ставка ЄП прив'язана до розмірів мінімальної зарплати або прожиткового мінімуму (МЗП або ПМ). Тому на практиці саме у них могла скластися ситуація, коли після підвищення цих показників з початку нового календарного року підприємець продовжував по-старому сплачувати аванс з ЄП у такій самій сумі, як і минулого року. Тепер за недоплату ЄП запроваджується штраф.

Скасовані штрафи (п. 119.1 ПК)

Скасують і так невеликі штрафи, передбачені п. 119.1 ПК за неподання або порушення порядку подання платником податків інформації для формування і ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (розмір штрафу – 85 грн, а при повторному порушенні протягом року – 170 грн).

Більше читайте у "Баланс" № 8, який вийшов з друку 24.02.20 р. або на сайті.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!