Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи враховується зростання зарплати у зв’язку з підвищенням тарифних розрядів при коригуванні виплат?

May 29, 2017

З початку цього року окремим категоріям педагогічних працівників закладу було підвищено тарифні розряди на дві позиції. Оскільки підвищення зарплати відбулося відповідно до законодавства, чи враховується воно під час проведення коригування виплат розрахункового періоду для визначення середньої зарплати?

Ні, не враховується.

За аргументами звернемося до п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі – Порядок № 100). Так, за правилами, викладеними в абзаці першому, коригування виплат розрахункового періоду при визначенні середньої зарплати для оплати відпусток відбувається в разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства.
Що стосується такого законодавчого акта, як наказ МОН від 20.01.17 р. № 81 (далі – Наказ № 81), то за його нормами відбулося не підвищення тарифних ставок і посадових окладів, як це вимагається в абзаці першому п. 10 Порядку № 100, а підвищення тарифних розрядів. Тому норми абзацу першого в такому разі не застосовуються й коригування виплат розрахункового періоду за такими підставами не має проводитися.
Додатковим аргументом на користь такого висновку є також положення абзацу третього п. 10 Порядку № 100, за якими в разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівникові у зв’язку із присвоєнням вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо таке коригування середньої заробітної плати не провадиться.
Як бачимо, за спеціальною нормою Порядку № 100, що регулює питання коригування виплат саме в разі підвищення окладів у зв’язку із присвоєнням тарифного розряду без зазначення в ній причин такого підвищення (що передбачає й таку підставу, як прийняття відповідного законодавчого акта), коригування виплат розрахункового періоду у зв’язку з таким підвищенням проводити заборонено.
Утім, коригування виплат розрахункового періоду у зв’язку з підвищенням окладів за тим чи іншим тарифним розрядом (далі – т. р.) згідно з актами законодавства проводяться для таких працівників на загальних підставах за правилами п. 10 Порядку № 100.

Так, наприклад, якщо педагогічному працівникові, якому з 01.01.17 р. замість 10-го т. р. було присвоєно 12-й т. р., щорічна відпустка буде надана у травні, то виплати розрахункового періоду будуть скориговані таким чином:
· за період травень – листопад – на коефіцієнт зростання окладу за 10-м т. р. 1,3500 (2 912 грн. : 2 157 грн.);
· за грудень – на коефіцієнт зростання окладу за 10-м т. р. 1,1984 (2 912 грн. : 2 430 грн.);
· за січень – квітень 2017 року коригування не проводитиметься, у розрахунку середньої зарплати братиме участь фактична зарплата за ці місяці за 12-м т. р.

Зазначимо, що коефіцієнти коригування виплат для кожного тарифного розряду в разі надання відпустки в травні цього року були наведені нами в «БАЛАНС-БЮДЖЕТІ», 2017, № 18-19, с. 2. Зауважимо, що з технічних причин у назві таблиці 1, розміщеній на цій сторінці, було допущено неточність (за яку просимо вибачення): замість слова «квітні» слід читати «травні».

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 22, який вийшов з друку 29.05.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!