Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Вимоги законодавства щодо прискореної амортизації ОЗ

July 4, 2017

Відповідно до п. 43 підрозд. 43 розд. XX ПК платники податку на прибуток під час розрахунку амортизації за прямолінійним методом щодо основних засобів (далі – ОЗ) четвертої групи можуть використовувати, починаючи з 01.01.17 р., мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки, якщо витрати на придбання таких ОЗ понесені (нараховані) платником податків після 01.01.17 р. та у разі, якщо для таких ОЗ одночасно виконуються вимоги:
– ОЗ не були введені в експлуатацію та не використовувалися на території України;
– ОЗ введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів починаючи з 01.01.17 р. до 31.12.18 р.;
– ОЗ використовуються у власній господарській діяльності та не продаються або не надаються в оренду іншим особам (за виключенням платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).
У разі недотримання зазначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимого строку амортизації, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся факт невикористання ОЗ у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов’язаний:
– збільшити фінрезультат до оподаткування на суму нарахованої амортизації ОЗ протягом податкових (звітних) періодів, у яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації ОЗ;
– зменшити фінрезультат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких ОЗ відповідно до п. 138.3 ПК за відповідні податкові (звітні) періоди.
Під час застосування положень п. 43 норми п. 138.3 ПК не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації ОЗ.
У разі проведення реорганізації чи виділу право на застосування мінімально допустимих строків амортизації ОЗ, визначених у цьому пункті, переходить до правонаступника(ів) відповідно до частки капітальних інвестицій, отриманих таким правонаступником(ами) згідно з розподільчим балансом чи передавальним актом.
До ОЗ четвертої групи належать машини та обладнання (пп. 138.3.3 ПК).

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!