Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Суть змін, унесених до порядку електронного адміністрування ПДВ

January 16, 2016

1. Приведено у відповідність до норм ПК порядок відкриття і закриття додаткових електронних рахунків у системі електронного адміністрування (далі – СЕА) суб’єктам спецрежиму.
2. Підкориговано значення показників формули в СЕА. Так, зокрема:
·          уточнено, що при формуванні показника ∑Митн використовуються такі документи: митні декларації, листи коригувань і додаткові декларації;

·          додано новий показник ∑Овердрафт – це сума середньомісячного розміру ПДВ, яка за останні 12 звітних періодів була задекларована платником ПДВ до сплати до бюджету і погашена (відстрочена або розстрочена).
Також уточнено, що показники формули формуються за операціями, які здійснюються починаючи з 01.07.15 р.
3. Викладено порядок відображення у формулі податкових накладних (далі – ПН) платниками ПДВ, що застосовують касовий метод згідно з п. 187.10 ПК. Так, у розрахунку ліміту реєстрації (∑Накл) у таких платників беруть участь суми ПДВ із ПН, які складені до 01.07.15 р., але за якими право на податковий кредит виникає після цієї дати. Відображатися ці суми у формулі будуть на підставі декларації, поданої за звітний період, у якому у такого платника виникло право на податковий кредит. Мабуть, в новій формі декларації буде спеціальний рядок для відображення цих сум. Причому суми ПДВ, які вже були включені до податкового кредиту до набуття чинності нової форми декларації, також потраплять до формули. Для цього платникам буде надано право разово відобразити суми раніше відображеного податкового кредиту в новій формі декларації (за звітний період, за який уперше подаватиметься така декларація).
4. Розрахунки коригувань до ПН, виписаних платникам ПДВ до 01.02.15 р., які передбачають зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг), реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних покупцем. (Докладніше про те, як саме потрібно реєструвати такий розрахунок коригування, див. «БАЛАНС», 2015, № 105-106, с. 17)
5. Гроші з електронного рахунка можуть бути перераховані на поточний рахунок платника ПДВ тільки в межах ліміту реєстрації. Тобто від’ємне значення ліміту реєстрації не допускається.
6. Суми, помилково або надмірно перераховані до бюджету (тобто переплати в ІКП), повертаються на електронний рахунок в СЕА на підставі заяви платника ПДВ.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 18.01.16 р. № 5-6.

Новини за темою:
Новий Порядок електронного адміністрування ПДВ з 01.01.16 р.: ПОВНИЙ ТЕКСТ

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!