Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Сума коштів на електронному рахунку не тотожна реєстраційній сумі платника податку

July 8, 2016

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 09.06.16 р. № 12802/6 / 99-99-15-03-02-15

Про розгляд листа

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника щодо збільшення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – реєстраційна сума), на суму повернутих на рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – електронний рахунок) надміру сплачених грошових коштів до бюджету та, керуючись статтею 52 ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ (далі – Кодекс), повідомляє.
Правові основи функціонування системи електронного адміністрування ПДВ регулюються Кодексом та Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 (зі змінами та доповненнями).
Реєстраційна сума платника податку обчислюється за формулою, встановленою пунктом 2001.3 статті 2001 Кодексу, складовими якої, зокрема, є сума поповнення електронного рахунку, сума виданих та отриманих податкових накладних, тощо.
При цьому у збільшення реєстраційної суми враховуються загальна сума поповнення електронного рахунку з поточного рахунку платника податку, в тому числі електронних рахунків платника - сільськогосподарського підприємства, що обрало спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 Кодексу, зазначених у підпунктах "а" - "в" пункту 2001.2 статті 2001 Кодексу, а також сума, спрямована в погашення заборгованості з податку за рахунок субвенцій з державного бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах.
Збільшення реєстраційної суми за рахунок повернутих на електронний рахунок надміру сплачених грошових коштів до бюджету можливе лише після внесення змін до Кодексу з огляду на таке.
Згідно з пунктом 2001.4 статті 2001 Кодексуна рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість (далі – електронний рахунок) платника зараховуються кошти з власного поточного рахунку платника та з рахунків платників, відкритих у відповідних органах Державної казначейської служби для проведення розрахунків з погашення заборгованості з різниці в тарифах.
Також на електронний рахунок зараховуються кошти з бюджету в сумах надміру сплачених грошових зобов'язань з податку на додану вартість, повернутих платнику податків у порядку, встановленому статтею 43 Кодексу.
Тобто сума коштів на електронному рахунку не тотожна реєстраційній сумі платника податку.
При цьому Кодексом не передбачено збільшення реєстраційної суми платника податку на суму надміру сплачених до бюджету грошових коштів, що були повернуті на його електронний рахунок.

Голова                                                                                                                             Р. М. Насіров

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Summa-sredstv-na-elektronnom-schete-ne-tozhdestvenna-registracionnoj-summe-nalogoplatelshhika.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!