Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Майже 400 бухгалтерів бюджетних організацій України відвідали "1С:Форум.Бюджет" 17 березня 2016 року

March 24, 2016

[p2929]

Прес-реліз

17 березня 2016 року за підтримки Науково-експертної ради при Державній казначейській службі України відбувся третій семінар "1С:Форум.Бюджет" для бухгалтерів та керівників бюджетних установ України. Головна мета семінару – ознайомити учасників із змінами в веденні бухгалтерського обліку та складанні звітності в бюджетних установах, які набрали чинності в 2015 році та вступили в силу в 2016 році. Зокрема на семінарі були розглянуті питання щодо впровадження нових форм ПДВ-звітності, зміни  порядку формування відомостей про нарахування заробітної плати, нюанси дистанційного обслуговування розпорядників бюджетних коштів, інше.
У семінарі взяли участь 370 головних бухгалтерів та керівників планово-фінансових відділів бюджетних установ, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів. При цьому понад чверть учасників приїхали з інших міст України. На форумі були представники практично всіх бюджетних сегментів: міністерств, відомств, державних адміністрацій, міських рад, інститутів і навчальних закладів, медичних установ, бібліотек і музеїв, судів та інші. Значний інтерес слухачів пояснюється актуальністю питань, які розглядалися на семінарі "1С:Форум.Бюджет".
Чималий інтерес бухгалтери проявляли до інформаційних технологій, які використовуються для автоматизації управління та обліку державної сфери та органів державного управління.  Опитування учасників показало, що 68% бюджетних організацій, представники яких були присутні на семінарі, в своїй роботі використовують рішення "1С:Підприємства для бюджетних установ України", із них 37% користуються рішенням "1С:Комплексний облік для бюджетних установ України". Більшість організацій ведуть бухгалтерський облік в  програмі "1С:Бухгалтерія для бюджетних установ України" та відслідковують рух бюджетних коштів та свої витрати в "1С:Розпорядник бюджетного фінансування для України".
У 2015 році була частково проведена реформа бухгалтерського обліку в бюджетній сфері, великі зміни пройшли в обліку і адмініструванні ПДВ, тому одним із ключових питань семінару було обговорення подальшої стратегії реформування бухгалтерського обліку та звітності бюджетників. Гапоненко Людмила Василівна, кандидат економічних наук розпочала 1С:Форум.Бюджет саме цією темою.
Про порядок складання звітності у бюджетному секторі в 2016 році розповіла директор Департаменту консолідованої звітності Державної казначейської служби України Шамрай Галина Миронівна. Вона надала детальні роз’яснення як уникнути помилок згідно нових стандартів при складання звітності у бюджетному секторі, відповіла на питання бухгалтерів, які часто виникають при складанні звітності. Детально було розкрито провідними спеціалістами ДКС – Тіхановським Михайлом Васильовичем, директором Департаменту інформаційних технологій та Литвиненко Людмилою Іванівною, директором Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку, звітності та розвитку Державної казначейської служби України, питання організації процесу дистанційного обслуговування розпорядників бюджетних коштів та його нормативно-правове забезпечення.
Особлива увага учасників була зосереджена на виступах фахівців та експертів з питань бухгалтерського обліку та звітності в державному секторі: виконавчого директора Громадської організації "Всеукраїнський бухгалтерський клуб" з питань координації та взаємодії з бюджетними установами, к.е.н., доцента Чечуліної Олени Олександрівни та  докторанта НДФІ ДННУ "Академія фінансового управління", к.е.н., доцента Сушко Наталії Іванівни. Вони дали детальні роз’яснення щодо практичних аспектів та нюансів реалізації запроваджених в 2015 році стандартів.
Редактор рубрики ІТС Україна "ПДВ: правила оподаткування та обліку" Дробоття Сергій Миколайович під час своєї доповіді детально розглянув особливості заповнення нової форми податкової накладної, що почне використовуватися платниками ПДВ вже зовсім скоро, з 1 квітня 2016 року. Він також привів детальний аналіз причин складання розрахунків коригування до податкових накладних і особливості реєстрації їх в ЄРПН. Крім цього надав рекомендації щодо заповнення декларації з ПДВ та окремих додатків до неї.
Про переваги системи електронних державних закупівель, принципи роботи та правові засади функціонування системи "ProZorro" розповів директор Департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Стародубцев Олександр Євгенійович. В своїй доповіді він продемонструвала алгоритм роботи учасників торгів (державних замовників та постачальників), запевнив слухачів семінару, що реформа Держаних закупівель відбулася, з початку 2016 року діє Закон про Публічні закупівлі.
Начальник відділу департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Пенсійного Фонду України  Дзера Тетяна Зіновіївна в своїй доповіді розповіла про порядок формування відомостей про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам в контексті подальшої роботи з реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці. Доповідач детально зупинилася на змінах до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та змінах до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
 З новими можливостями прикладних рішень для бюджетних установ на платформі "1С:Підприємство 8" слухачів ознайомили розробники цих рішень з компанії "Санлайн". Також спеціалістами компанії "Санлайн" були розглянуті питання щодо порядку обліку ПДВ та реалізації нових норм нарахування заробітної плати в типових рішеннях для бюджетних установ,  підготовка та здача квартальної звітності в "1С:Комплексний облік для бюджетних установ України".
Протягом дня "1С:Форум.Бюджет" став місцем дискусій з актуальних питань в сфері державних фінансів та бюджетного обліку, де професіонали  висловлювали аргументи та пропозиції на користь тієї чи іншої точки зору, разом з фахівцями та експертами проходили обговорення актуальних тем облікового процесу бюджетних установ.
Для відвідувачів на "1С:Форумі.Бюджет" було організовано вернісаж, в якому взяли активну участь провідні партнери-1С:Франчайзі з впровадження рішень для бюджетних установ: "Санлайн", "1С-СЕД"; а також громадська організація "Всеукраїнський бухгалтерський клуб", "ЛІГА:ЗАКОН". Учасники семінару змогли отримати професійні консультації фахівців з впровадження "1С:Підприємства", ознайомитися з функціональними можливостями рішень на платформі "1С:Підприємства 8" та з новими сервісами 1С:ІТС Україна.
Наприкінці "1С:Форуму.Бюджет" для всіх його учасників відбулася святкова безпрограшна лотерея. А після напруженого ділового дня відвідувачі змогли подивитися виставу Театру юного глядача "Місяць у селі".

 

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!