Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Звітуємо із податку на прибуток своєчасно! Порада від експерта редакції

November 7, 2014

Почнемо з того, що в 2014 році переважна більшість платників податку на прибуток подає тільки річну декларацію з такого податку (п. 57.1 та п. 152.9 Податкового кодексу (далі – ПК)). Але все ж таки є й такі платники, яким доведеться відзвітувати за три квартали цього року. Це, зокрема, платники щомісячних авансових внесків, які отримали збиток або не отримали прибутку:

– за I квартал поточного звітного року і подали контролюючим органам декларацію та фінансову звітність за цей період;

– за підсумками 2013 року, але за підсумками півріччя поточного звітного року отримали прибуток.

Відзвітувати за три квартали 2014 року повинні також ті платники податку на прибуток, які, наприклад, з IV кварталу переходять на спрощену систему оподаткування.

Подати декларацію потрібно протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу (пп. 49.18.1 ПК). Тобто з огляду на те, що сороковий день припадає на 9 листопада (вихідний), за три квартали 2014 року потрібно відзвітувати не пізніше 10 листопада. Це випливає з п. 49.20 ПК.

Звичайно, дисципліновані підприємства до сьогодні вже подали звітність контролюючим органам. Але напевно, є й такі, які з тих або інших причин тягнуть «до останнього». В основному це ті платники, які подають звітність «за електронкою». Хочу попередити, що таке відкладання може закінчитися штрафними санкціями.

Як відомо, після відправлення звітності в електронній формі підприємство спочатку отримує повідомлення про приймання такої звітності та квитанцію № 1 від центрального органу фіскальної служби, а потім квитанцію № 2 від територіального податкового органу. І лише якщо у квитанції № 2 контролюючий орган підтвердить приймання такої звітності, вона вважається прийнятою. При цьому, зверніть увагу, згідно з пп. 49.11.1 ПК податковий орган має право надсилати таку квитанцію протягом 5 робочих днів із дня отримання звітності.

Тому підприємство, що відправило 5 листопада електронну декларацію за підсумками трьох кварталів 2014 року, цілком може і не дочекатися до закінчення граничного строку подання декларації (10 листопада) квитанції № 2 з підтвердженням про прийняття. І отримати таку квитанцію тільки 11 листопада з повідомленням про те, що «Документ не прийнятий». У такому разі саме підприємство постраждає, як мінімум, на штраф у розмірі 170 грн. (ст. 120.1 ПК), а його посадові особи будуть оштрафовані на суму від 51 до 85 грн. (теж, як мінімум) (ст. 1641 КУпАП).

Можливість проконтролювати ситуацію ще є у малих підприємств. Вони мають право подавати звітність не тільки в електронній, але й у паперовій формі (п. 49.4 ПК). Тому такі підприємства можуть сьогодні подати таку звітність особисто або кур`єром. У такому разі повідомлення про прийняття (або відмову в прийнятті) декларації податкові органи повинні видати не пізніше 10 листопада. Тобто ще залишиться остання можливість виправити те, що не сподобалося податківцям і встигнути «здатися» вчасно. А що робити великим і середнім платникам податків? Не розслаблятися до отримання другої квитанції. І, можливо, варто, не чекаючи 11 листопада, якимось чином поцікавитися в податковій інспекції, прийнята ваша декларація чи ні.

А вже наступну – річну декларацію подати як мінімум за тиждень до закінчення граничного строку її подання. І – не нервувати!

Бажаємо успіху!

 

Новини за темою:
Як відобразити в обліку вартість не облікованих ОЗ, виявлених при інвентаризації?
Як у звітності з податку на прибуток відобразити авансові внески при виплаті дивідендів
У минулорічній декларації з податку на прибуток занижено витрати: як виправити помилку? 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!