Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Запобіжні заходи щодо клієнтів з ризикованих держав: затверджено процедуру застосування

November 6, 2015

Затверджено Положення про процедуру застосування запобіжних заходів щодо держав, які не виконують або неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.
Дія цього Положення поширюється на суб'єктів первинного фінансового моніторингу - нотаріусів, адвокатів, адвокатські бюро та об'єднання і суб'єктів господарювання, що надають юридичні послуги (за винятком осіб, що надають послуги у рамках трудових правовідносин) (далі - суб'єкт), державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Мін’юст.
Щодо клієнтів з ризикованих держав суб'єкти повинні вживати таких заходів:
- забезпечувати збір необхідної інформації про зміст їх діяльності, фінансовий стан, репутацію;
- забезпечувати перевірку достовірності та повноти інформації, отриманої від клієнта;
- приділяти підвищену увагу фінансовим операціям клієнта, що мають високий ступінь ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.
Суб'єкти можуть встановлювати додаткові запобіжні заходи щодо ризикованих держав та клієнтів з цих держав залежно від специфіки своєї діяльності.
Суб'єкт має право відмовитися від проведення фінансової операції у разі, якщо фінансова операція містить ознаки такої, що підлягає фінансовому моніторингу.
Про відмову у проведенні фінансової операції суб'єкт зобов'язаний повідомити Держслужбу фінмоніторингу протягом 1 робочого дня, але не пізніше наступного робочого дня з дня відмови.

Наказ Мін’юсту від 16.10.15 р. № 2011/5 набуде чинності з дня офіційного опублікування. Готується до опублікування в „Офіційному віснику України” від 13.11.15 р. № 88.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!