Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Механізм оплати листків непрацездатності

October 3, 2016

Питання надання матеріального забезпечення за листками непрацездатності є актуальним для кожного підприємства, оскільки непрацездатність робітника може виникнути за різних обставин.
Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду. Підставою для фінансування є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок. Заява-розрахунок готується у двох примірниках, один зберігається у страхувальника, а другий подається до робочого органу Фонду. 
При опрацюванні заяви-розрахунку робочі органи Фонду перевіряють правильність заповнення реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування та дані про сплату ним єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
Протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку, робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників. У свою чергу, підприємство виплачує працівникам отримані суми в найближчий термін, установлений для виплати заробітної плати. Однак нічого не заважає підприємству виплатити лікарняні за рахунок Фонду відразу після їх одержання.
Гроші, отримані на спеціальний рахунок підприємства, можна використовувати суто на виплату матеріального забезпечення працівників. Їх не можна спрямувати на стягнення на підставі виконавчих документів, на задоволення вимог кредиторів.
У разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів.
Механізм надання органами Фонду фінансування передбачає як щоденне прийняття від страхувальників заяв-розрахунків, так і щоденне надання фінансування.
Слід зазначити, що Фонд своєчасно виконує свої зобов’язання перед страхувальником в терміни та у відповідності до вимог чинного законодавства.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Mexanizm-oplaty-listkov-netrudosposobnosti

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!