Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Квартирну чергу хочуть скасувати

March 18, 2016

Замість черги - доступний кредит.
У чинному варіанті бюджету прописані лише кошти на виконання держборгу за вже виданими кредитами: трохи більше 81 млн. грн. на здешевлення іпотеки, плюс 61,4 млн. грн. на компенсацію відсоткової ставки за молодіжними кредитами. На нові договори не передбачено ні копійки.
Причому нових кредитів на пільгових умовах не видають вже другий рік поспіль. При цьому проблема соціального житла тільки загострилася.
Крім молоді та малозабезпечених громадян термінового і активної участі держави в забезпеченні житлом вимагають переселенці і учасники АТО. Але з боку держави поки немає системного підходу до цих питань, проблему вирішують за рахунок місцевих ресурсів.
А поки держава шукає "зайві" гроші, чиновники пропонують реформувати саму систему виділення кредитів.
Перш за все, прибрати морально застарілу норму "квартирної черги". Хоча в ній зараз є понад 600 тисяч українців, левова частка які потребують поліпшення житлових умов навіть не намагалися там зареєструватися, справедливо сумніваючись, що зможуть хоч колись дочекатися жаданого житла.
Зараз дізнатися, чи достатньо у людини квадратних метрів, можна відкривши дані Реєстру речових прав. Тому ми пропонуємо виключити норму обов'язкової реєстрації в квартирній черзі для шукачів держкредитів.
Також необхідно змінити формулу компенсації частини кредиту. Зараз в ній фігурує розрахункова ціна, яка встановлюється щороку Мінрегіоном, часом вона вдвічі менша за реальну, в результаті людина за фактом має право на відшкодування не 30 %, а лише 15 % вартості житла.
Пропонується використовувати оціночну вартість. Ці побажання ще не оформлені в законопроект, зате ще дві ініціативи вже внесені в парламент: про відшкодування учасникам АТО 50 % вартості житла і про орендну житла.
Аргумент для бізнесменів
Глава Ради ВА "Укрмолодьжитло" Євген Ісаєв, вважає, що самому Фонду треба дати більше свободи, аж до того, щоб дозволити йому стати суб'єктом законодавчої ініціативи. Але головне - збільшити статутний фонд.
"Плюс ще 1 млрд. грн. до статутного капіталу - і можна запускати пілотні програми", - сказав Ісаєв.
Наталія Козловська пропонує бути реалістами, не розраховувати тільки на державний і місцеві бюджети, а залучати для вирішення соціально важливих будівельних програм кошти підприємств і навіть міжнародних фондів.
Але щоб бізнесу і міжнародним донорам було цікаво інвестувати в соціальні програми держави, необхідна дерегуляція будівельної галузі, вважає виконавчий директор Ukrainian Building Community Тетяна Шульга: "Необхідно забезпечити прозорі правила для бізнесу та захист для кінцевих покупців".
Тим більше, що згідно з дослідженнями BRDO, в минулому році в капітальних інвестиціях в будгалузь держчастка становила всього 1 %, навіть місцеві бюджети вишукали більше коштів - 3,4 %. Більше 80 % вклали фізичні та юридичні особи ", - відзначає вона.
Залучити приватний бізнес в такі проекти може, наприклад, можливість не платити ПДВ. Забудовники, що зводять соціальне житло, можуть не платити ПДВ. Ця норма існує давно, але на практиці цього не відбувається, податківці зазначають, що механізм треба доопрацювати, щоб пільга зараховувалася автоматично.
Для роботи з міжнародними донорами знову-таки потрібна реформа Фонду.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Kvartirnuyu-ochered-xotyat-otmeni.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!