Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Курси підвищення кваліфікації: гарантії для працівників

December 1, 2016

ДФС у листі від 29.06.2016 р. N 813/13/84-16 розглянула питання щодо направлення працівників на курси підвищення кваліфікації.

1. Направлення працівника на курси підвищення кваліфікації оформляється наказом (розпорядженням) за підписом керівника.

На підставі наказу (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації в табелі обліку робочого часу можна зробити відмітку "Ін" - інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.
Згідно з приміткою 2 до Форми вона носить рекомендаційний характер і складається із мінімальної кількості показників. За необхідності її може бути доповнено іншими показниками, необхідними для обліку на підприємстві.
Щодо запису у трудову книжку, то у разі звільнення працівника всі записи про роботу і нагороди, що внесені у трудову книжку за час роботи на цьому підприємстві, засвідчуються підписом керівника підприємства або спеціально уповноваженою ним особою та печаткою підприємства або печаткою відділу кадрів. При цьому для осіб працездатного віку необхідно вказати час, тривалість та місце проходження підвищення кваліфікації, яке пройшов працівник за останні два роки перед звільненням.

2. Що стосується гарантій для працівників, що направляються для підвищення кваліфікації, то відповідно до ст. 122 Кодексу законів про працю України за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством.

Передбачено збереження середньої заробітної плати, оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад; виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень за основним місцем роботи. Лише за вчителями та працівниками освіти, які направляються на курси і до інститутів вдосконалення вчителів, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи.
Також, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи за медичними і фармацевтичними працівниками державних та комунальних закладів (установ), які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки.

3. Щодо надання іншого дня відпочинку при направленні працівника на курси підвищення кваліфікації у вихідний день з відривом від виробництва, то надання іншого дня відпочинку за навчання у вихідний день чинним законодавством не передбачено.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kursy-povysheniya-kvalifikacii-garantii-dlya-rabotnikov

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!