Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Хто та якими методами визначає якість зерна?

June 16, 2014

Якість зерна може визначати ВТЛ зернового складу або інша акредитована (атестована) лабораторія у відповідній сфері акредитації згідно із затвердженим в Україні порядком.

Якісні характеристики зерна та продуктів його переробки визначаються органолептично (колір, запах, смак) або шляхом вимірювання.

Найбільш точним та об’єктивним є вимірювальний метод, оскільки показники якості установлюються за допомогою технічних вимірювальних засобів, які постійно вдосконалюються. Таким методом досліджують хімічні та технічні властивості зерна і продуктів його переробки, наприклад процент жиру, білка, нітратів і нітритів, залишків пестицидів, вологість, скловидність, кількість та якість клейковини, кислотність тощо.

Усі показники установлюються відповідно до вимог національних стандартів та ГОСТів, що регламентують методи визначення цих показників, а саме:

•           ГОСТ 10967-90. Зерно. Методы определения запаха и цвета;

•           ГОСТ 10846-91. Зерно и продукты его переработки. Метод определения белка;

•           ГОСТ 10987-76. Зерно. Методы определения стекловидности;

•           ГОСТ 13586.1-68. Зерно. Методы определения количества и качества клейковины в пшенице;

•           ГОСТ 13586.3-83. Зерно. Правила приемки и методы отбора проб;

•           ДСТУ ISO 13690-2003. Зернові, бобові та продукти їхнього помелу. Відбирання проб (ISO13690:1999, ІDТ);

•           ГОСТ 13586.4-83. Зерно. Методы определения зараженности и поврежденности вредите¬лями;

•           ГОСТ 13586.5-93. Зерно. Метод определения влажности та інші.

Які вимоги ставляться сьогодні до вагового обладнання зернових складів, методику визначення якості зерна та порядок дій при виникненні розбіжностей із даними елеватора щодо якості зерна див. консультацію «Три запитання від виробників зерна» у «БАЛАНС-АГРО» № 23, який вийшов з друку 16.06.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!