Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Кредиторам хочуть надати додаткові права та спростити процедуру банкрутства

November 29, 2016

Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності процедур банкрутства» (№ 3132-д), який парламентарі планують найближчим часом вносити на голосування, не вирішує існуючих прогалин законодавства у сфері банкрутства. Від новацій парламентарів постраждають як кредитори, так і боржники.
Проблема полягає в тому, що існуюче регулювання процедур банкрутства дозволяє боржникам ухилятися від виконання своїх зобов’язань перед кредиторами, а процедури банкрутства залишаються не прозорі та надто тривалі.
Сьогодні кредитори не можуть впливати ані на оцінку майна, ані на вибір організатора торгів, ані на порядок продажу. Процедура продажу на стадії ліквідації повністю знаходиться в руках ліквідатора та судді. Так, суд має право без згоди кредитора затверджувати порядок продажу майна, ціна на яке в свою чергу визначається ліквідатором. Також організатор аукціону/ліквідатор не повинні повідомляти про аукціон кредиторів, в тому числі забезпеченого.
Виникали зловживання, коли під час аукціону ціна в ході торгів знижувалася навіть не на половину від початкової вартості, а до однієї гривні. Наприклад, в 2015 році під час процедури банкрутства було продано 8 квартир в новому домі Соломенського району за 8 гривень. Відмінити результати торгів так і не вдалося.
Надати кредиторам додаткові права та спростити процедуру банкрутства сподіваються народні депутати. Новації передбачено законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності процедур банкрутства» (№3132-д). Зокрема, парламентарі запевняють, що процес буде важче загальмувати в суді. Проектом визначено, що у касаційному порядку може бути оскаржено тільки постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. Також парламентарі планують посилити повноваження конкурсних кредиторів, у тих випадках, коли вони пропустили строк встановлений для звернення з вимогами.
Але учасники ринку вважають, що ця редакція законопроекту не виправляє ситуацію, а навіть значно її погіршує. Прийняття цих змін не приносить очікуваного полегшення, а от ризиків додає. А саме, скасовується необхідність погодження продажу заставного майна із забезпеченим кредитором. Майно може бути продане, ще до затвердження реєстру кредиторів. Також закріплюється можливість зниження ціни вже на першому аукціоні і обов'язковість на третьому. Законопроектом практично нівелюється роль комітету кредиторів, не вирішується питання відновлення прав забезпечених кредиторів та багато іншого.  Якщо законопроект буде прийнятий у цій редакції, зловживань стане тільки більшев.
Разом з тим, робочою групою при Міністерстві юстиції за участю Незалежної асоціації банків України напрацьовано пропозиції до цього проекту закону. Зокрема пропонується впровадити прозору і відкриту процедуру продажу майна банкрута виключно через єдину електронну торгову систему. Вона повинна бути створена по тому ж принципу, що й система закупівель PROZORRO. А саме, вся інформація по майну та умовам аукціону розміщується на веб-порталі державного органу з питань банкрутства через електронні майданчики. Торги також пропонується проводити на веб-порталі й по єдиним правилами. Це унеможливить існуючі махінації, коли кредитори навіть не знають коли і за якою адресою проводиться аукціон.
Також пропонується посилити права кредиторів в процедурі банкрутства. Комітет кредиторів, а не суддя, повинен мати право надавати згоду на продаж не заставного майна. В згоді повинні зазначатися початкова вартість майна, спосіб продажу майна, перелік лотів та їх склад, можливість або неможливість зниження ціни під час аукціону. Забезпечений кредитор повинен мати право отримувати в рахунок погашення своїх вимог заставне майно не продане з других повторних торгів по ціні останніх торгів. Такий підхід унеможливлює продаж майна, наприклад, за одну гривню.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kreditoram-xotyat-predostavit-dopolnitelnye-prava-i-uprostit-proceduru-bankrotstva

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!