Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коригування "середніх" виплат у разі підвищення окладів

March 25, 2016

Як свідчить практика, доволі часто нормативні документи щодо підвищення окладів працівників бюджетних установ приймаються через деякий час після дати, з якої вони застосовуються. У такому разі виникає необхідність проведення перерахунків сум виплат, які були визначені виходячи з доходів до такого підвищення та згідно із законодавством підлягають коригуванню на коефіцієнт підвищення. У цій консультації ми в зручній табличній формі згрупували алгоритми дій при проведенні таких перерахунків для різних видів виплат. Вона стане для вас у пригоді при проведенні в цьому місяці перерахунків згідно з постановою КМУ від 11.02.16 р. № 77 і в подальших аналогічних ситуаціях.

Законодавчі положення
Основним документом, що багато років визначає алгоритм обчислення середньої заробітної плати при нарахуванні тих чи інших видів виплат (за винятком виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням), є Порядок, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі – Порядок № 100).
Останні зміни були внесені до нього постановою КМУ від 29.07.15 р. № 542 і стосувалися обчислення середньої зарплати мобілізованих працівників, що були повторно призвані для проходження військової служби. Так, якщо розрахована середня зарплата є нижчою від середньої зарплати, що зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби під час мобілізації, для розрахунку компенсації застосовується середня зарплата, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби.
У п. 10 Порядку № 100 містяться норми щодо коригування виплат, які враховуються при обчисленні середньої зарплати. На підставі цих норм ми склати путівник щодо коригування «середніх» виплат (див. далі). Звертаємо увагу, що в ньому окремо розглянуто випадки підвищення тарифних ставок і посадових окладів у розрахунковому періоді та випадки підвищення тарифних ставок і посадових окладів у періоді, протягом якого зберігається середній заробіток.
Основним документом, що визначає алгоритм обчислення середньої зарплати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, є Порядок, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266 (далі – Порядок № 1266). Згідно з постановою КМУ від 26.06.15 р. № 439 цей Порядок викладено в новій редакції (набула чинності з 04.07.15 р.). Головна суть змін – середня зарплата визначається за один календарний день виходячи з виплат за попередні 12 календарних місяців (далі – к. м.), ураховуючи святкові та неробочі дні.
На відміну від Порядку № 100, Порядок № 1266 не передбачає коригування середньої зарплати, яка обчислюється для розрахунку допомоги з тимчасової непрацездатності та у зв’язку з вагітністю та пологами. Додатковим аргументом на користь того, що така зарплата не коригується на суму донарахувань за минулі періоди, є лист Мінпраці та соцполітики від 22.07.13 р. № 380/18/99-13. У ньому йдеться про те, що сума донарахованої зарплати включається в базу для нарахування єдиного внеску в місяці, у якому здійснено донарахування, і не впливає на розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності, виплаченої за попередній період.

Путівник щодо коригування виплат за Порядком № 100 див. у "Баланс-Бюджет" № 13, який виходить з друку 28.03.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!